BiH

Sarajevo dva dana regionalni centar vinara

Autor: Biznis.ba
Sarajevo dva dana regionalni centar vinara

Na 13. Međunarodnom festivalu vina i gastronomije okupili su se proizvođači vina iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, a uz vina kušali su i čuveni livanjski sir, proizvode Udruge ljubuških maslinara, mesne proizvode i domaća peciva Zlatnog zrna, te se osvježili proizvodima Sarajevske pivare.

Sarajevo Wine Fest ove godine okupio je oko 2.000 posjetilaca i na taj način postao najposjećeniji festival ove vrste u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Organizatori nisu krili zadovoljstvo, a posebno su im drage čestitke posjetilaca koji su zadovoljni napustili hotel Holiday u kojem se događaj održao.

- Stvarno smo se potrudili da sve bude besprijekorno organizirano. Naravno, uvijek može bolje, ali mislim da smo ove godine postavili standarde koje ćemo u narednim godinama pokušati unaprijediti. Drago nam je da je među posjetiocima bilo i dosta turista koji su se najviše interesovali za autohtone domaće sorte Žilavku i Blatinu, koje su ovaj put udruženo predstavili hercegovački vinari okupljeni oko Udruge "Blaž". Ove dvije sorte su sinonim za vina iz hercegovačkog kraja, a u Bosnu i Hercegovinu sa Dekantera (svjetskog natjecanja) i drugih natjecanja donijele su zlatne, srebrene i bronzane trofeje. Podršku "Blažu" dala je i bh. pjevač Halid Bešlić koji je još jednom pokazao da podržava domaće - kaže portparol Sarajevo Wine Festa Naida Kovačević.

Zanimljivo je da se nakon deset godina, na Sarajevo Wine Fest vratila i rodonačelna vinarija "Aleksandrović" iz Srbije, čuvar tradicije kraljevog podruma i vinske recepture kraljevske dinastije Karađorđević.

- Drago nam je da smo ponovo na ovom odličnom festivalu i vidimo se naredne godine u još većem broju – rekli su iz vinarije Aleksandrović.

Među brojnim gostima koji su prisustvovali događaju bio je i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra koji je obišao nekoliko štandova sa vinima, između ostalih i onaj vinarije "Vukoje" gdje je uživao u ponudi vrhunskih sorti vina, saopćili su organizatori.

( FENA)