BiH

Sarajevo Unlimited: Ostvaren kontakti, razmijenjene ideje, pokrenute inicijative

Autor: Biznis.ba
Sarajevo Unlimited: Ostvaren kontakti, razmijenjene ideje, pokrenute inicijative

Pomoćnica ministra za nauku i kulturu Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur Veselinović istaknula je danas važnost kontakata ostvarenih na trodnevnom Forumu Sarajevo Unlimited 2018, kao i razmjene ideja i pokrenutih inicijativa.

Podsjetila je da je u okviru inicijative 16+1 (kad je u pitanju oblast inovacija) jučer na panelu istaknula značaj koji ima Sekretarijat o suradnji iz oblasti inovacija (u okviru inicijative 16+1) sa sjedištem u Bratislavi.

- Sigurna sam da su svi paneli, organizirani u tri dana Foruma, dali nove ideje i pokrenuli inicijative za moguće oblike suradnje. Vjerujem da svi treba snažno da koristimo taj sekretarijat u Bratislavi da bismo to pokrenuli i u konačnici i realizirali - naglasila je.

Pojasila je da je Ministarstvo civilnih poslova BiH nadležno za oblast nauke, obrazovanja i zdravstva.

Direktor naučno-tehnologijskog odjela Zhejiang Province Wang Jian kaže da je na Forumu razgovarano o mogućnostima koje se nude u okviru inicijative 16+1, te konkretnim projektima u oblasti nauke i tehnologije da bi se unaprijedila komunikacija, ojačalo prijateljstvo, produbilo međusobno razumijevanje i povjerenje.

- Prezentiramo naše komparativne prednosti kroz ovakav jedan forum i obraćanja svih ovih važnih gostiju, kroz diskusije i prezentiranje projekata, bilateralne sastanke. Uspostavili smo dobru komunikaciju sa svim članovima i upoznali nove partnere, proširujući na taj način područje naše suradnje u oblasti inovacija - naglasio je.

Dodaje da 'sad kad uspješno završavamo ovu konferenciju (na osnovu onoga što je tu postignuto i sveobuhvatnog okvira) trudit ćemo se da unaprijedimo našu komunikaciju i suradnju tj. da je proširimo i ostvarimo dobre rezultate za sve, koja će pomoći svima da se razviju'.

Forum Sarajevo Unlimited 2018. održan je od 5. do 7. novembra u Sarajevu, a tema trećeg izdanja Foruma je inovacija i tehnološki razvoj kompetitivnih industrija u okviru država jugoistočne i centralne Evrope.

Forum je dodatno atraktivan i zbog spajanja s inicijativom država navedenog područja te Narodne Republike Kine u okrilju inicijative 16+1, zbog čega je u Sarajevo došlo više stotina stranih delegata, desetine kompanija, predstavnici državnih institucija, vlada i ministarstava zaduženih za razvoj, tehnologiju, privredu, nauku i inovacije, istraživačke i naučne institucije, predstavnici akademske zajednice, korporacija, tehnoloških parkova te kreativnih hubova i start-upova.

Biznis.ba / FENA