BiH

Sarajevo: Započeo Ekonomski forum BiH

Autor: Biznis.ba
Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2019, koji se održava već treću godini zaredom, započeo je danas u Sarajevu.

Forum je organizovao Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a njegova centralna ideja odnosi se na uspostavljanje platforme za inciranje otvorenog dijaloga između predstavnika poslovne zajednice, akademskog sektora i kreatora ekonomskih politika u našoj zemlji.

- Svjedoci smo sa koliko problema se suočavaju svi u BiH , a na ovaj način mi pokušavamo da uspostavimo dijalog, dakle ne samo da identificiramo šta su problemi s kojima se sreće bh. javnost , nego i da damo konkretne preporuke i prijedloge za rješavanje problema - izjavila je dekanesa EFSA Jasmina Selimović.

Predhodna dva foruma, prema njenim riječima, već su rezultirala određenim prijedlozima i rješenjima koji se mogu naći u zvaničnim dokumentima zakonodavnih i izvršnih organa vlasti, u njihovim politikama i pravcima koje su identificirali.

Ovogodišnji forum, kako je dodala, naglašava važnost regionalne saradnje, u organizaciju je uključena Austrija, kao zemlja koja je najznačajniji i njaveći investitor u BiH o čemu će biti riječi na posebnom panelu.

Forum će obuhvatiti tri panela koji su posvećeni konkurentnosti, ekonomskoj saradnji s Austrijom, te unapređenje poslovnog okruženja BiH.

Biznis.ba / FENA