BiH

Šarović: Izvoz crvenog mesa u EU osvojiv cilj

Autor: Biznis.ba
Šarović: Izvoz crvenog mesa u EU osvojiv cilj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je izvoz crvenog mesa u EU osvojiv cilj i da bi odugovlačenje samo slabilo stočarstvo u BiH.

"Napredovali smo u osposobljavanju naših odgajivača, a EU je prihvatila naš akcioni plan koji otvara vrata završnoj inspekciji. Potrebno je još da narednih mjeseci izvršimo takozvani nulti popis stočnog fonda", rekao je Šarović za "Večernje novosti".

On je naveo da bi početkom naredne godine BiH trebalo da posjeti inspekcijski tim iz Dablina koji će, nakon što se uvjeri u ispunjeno, domaćim stočarima omogućiti da rade, znatno povećaju proizvodnju i izvoze.

Komentarišući otvaranje kineskog tržišta za proizvođače iz BiH, Šarović je istakao da je uspjeh svaki pozitivan pomak u saradnji sa rastućom ekonomskom silom kao što je Kina, te da je važno da domaći prehrambeni brendovi dobiju mogućnost izvoza mliječnih proizvoda, meda, kvalitetnog vina.

"Uz to postali smo dio velikog kineskog projekta `Jedan pojas, jedan put` kojim nam je na raspolaganje, kroz različite projekte, stavljeno više od 100 milijardi evra", naglasio je Šarović.

On je dodao da je izvoz lijekova u Rusiju premašio 100 miliona KM, a slično je i sa voćem i povrćem, te da je izvoz mlijeka u EU u stalnom porastu, a počeo je i izvoz mliječnih proizvoda.

Šarović kaže da je BiH sada prva zemlja u redu za prijem u Svjetsku trgovinsku organizaciju, a ako narednih dana Savjet ministara donese odluku o kvalitetu tečnih naftnih derivata, biće preskočena i posljednja prepreka na tom putu.

Biznis.ba