BiH

Šarović: Konačno je počeo izvoz goveđeg mesa i tovne junadi u Tursku

Autor: Biznis.ba
Šarović: Konačno je počeo izvoz goveđeg mesa i tovne junadi u Tursku

Konačno je počeo izvoz goveđeg mesa i tovne junadi u Tursku i to je nakon velike neizvjesnosti dobra vijest, kazao je u intervjuu za EuroBlic predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.

Prema njegovim riječima, problema oko izvoza junećeg mesa u Tursku bilo je proteklih nekoliko mjeseci mnogo, a prije svega su bili tehničke prirode, kao i zbog sporosti organizacije posla od turskog izvoznika.

"Izvoz pilećeg mesa, jaja i mlijeka su domaćoj ekonomiji dali prije svega međunarodni kredibilitet jer smo prepoznati kao zemlja koja ima kvalitetne i zdrave proizvode i proizvodi po najvećim evropskim standardima", poručio je Šarović.

Predsjednik SDS je kazao da su prisutni i ekonomski pokazatelji jer su mnoge naše kompanije dobile nova slobodna tržišta za proizvode kao što su mlijeko, mliječni proizvodi, voće, povrće a u poslednje vrijeme i pileće meso i proizvode od pilećeg mesa i jaja.

"Sve te kompanije dobile su veliku priliku za ekspanziju što je posebno važno ako se zna da samo peradarski sektor, na primjer, za sebe veže oko 20.000 radnih mjesta", istakao je Šarović.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti uvođenja ograničenja uvoza junećeg mesa i žive stoke Šarović je kazao da takvu odluku donosi Savjet ministara BiH poštujući pravila i procedure utvrđene Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju a da podnosioci zahtjeva za uvođenje mjera mogu biti samo farmeri proizvođači i to oni proizvođači koji proizvode i uzgajaju više od 50% ukupne bosanskohercegovačke proizvodnje.

"Ove mjere mogu biti samo privremene jer je SSP-om tako dogovoreno, ali i iz razloga što BiH i ovome trenutku ne može sa svojom proizvodnjom podmiriti ukupne godišnje potrebe stanovništva", istakao je Šarović.

Biznis.ba