BiH

Šarović: Početak izvoza pilećeg mesa u EU je veliki uspjeh za privredu

Autor: Biznis.ba
Šarović: Početak izvoza pilećeg mesa u EU je veliki uspjeh za privredu
Početak izvoza pilećeg mesa u EU je veliki uspjeh za privredu. Očekujemo snažan zamah peradarske industrije u 2019. što je posebno važno ako se ima u vidu da ova privredna grana u BiH za sebe veže oko 20.000 radnih mjesta - izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Fenu, nakon što je ovih dana krenuo prvi izvoz pilećeg mesa u EU.

Po njegovim riječima, teško je ući i osvojiti tržište EU, „ali naše kompanije su konkurentne i sposobne i za to“.

- Njihov udio u tržištu EU, posebno susjednih zemalja, će se korak po korak povećavati, a ja kao ministar i cijeli moj tim ćemo im pomoći u tome - ističe ministar Šarović.

Napominje da je za dobijanje dozvole bilo potrebno ispuniti brojne uslove, nakon čega je Evropska komisija odobrila Bosni i Hercegovini izvoz u EU.

- Uz kompaniju koja je već počela da izvozi, trenutno je još nekoliko kompanija iz Federacije BiH i RS-a u aktivnim pregovorima s partnerima zemalja EU. Dakle, ekspanzija proizvodnje nakon dobijanja dozvole za izvoz tek slijedi i siguran sam da će BiH biti daleko najveći proizvođač pilećeg mesa na Balkanu – kaže Šarović.

Dodaje da će izlazak BiH na veliko tržište Evropske unije značajno uticati na povećanje broja radnih mjesta, ali i na cjelokupnu ekonomiju države.

Biznis.ba / FENA