BiH

Šarović: Sazvati sjednicu Predsjedništva BiH zbog hrvatskog nuklearnog otpada

Autor: Biznis.ba
Šarović: Sazvati sjednicu Predsjedništva BiH zbog hrvatskog nuklearnog otpada
Predsjednik SDS-a Mirko Šarović ocijenio je da je nedavni veto srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi sa pelješkim mostom bio ishitren jer će se to pitanje ponovo naći na dnevnom redu “kolektivnog šefa države”.

Šarović navodi da Hrvatska, definitivno, i pored protivljenja BiH namjerava da gradi odlagalište srednje radioaktivnog nuklearnog otpada u Trgovskoj gori u blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, zbog čega ne preostaje ništa drugo već da se ovo pitanje, ali i pitanje gradnje pelješkog mosta, ponovo nađe na dnevnom redu Predsjedništva BiH.

On ističe da je sada potpuno jasno, nakon objelodanjivanja ovih namjera da je bilo suštinski pogrešno, ishitreno  i zbunjujuće nedavno pokretanje vitalnog nacionalnog interesa u parlamentu Srpske od strane srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Koji je ustvrdio da su zaključci Predsjedništva oko gradnje pelješkog mosta, kojim se poziva Hrvatska da obustavi gradnju dok se ne riješe i druga otvorena pitanja sa ovom zemljom, destruktivna po interese Republike Srpske – navedeno je u saopštenju iz Šarovićevog kabineta.

Dodaje se da BiH nema drugog izbora već da Predsjedništvo pitanje odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori koje je od ogromnog značaja za cijelu zemlju posebno Novi Grad, Kostajnicu i druge granične opštine, ali i pitanje izgradnje pelješkog mosta, ponovo stavi na svoj dnevni red i zauzme jasan stav.

Biznis.ba