BiH

Scanlan: Rast privatnog sektora ključan za prosperitet u Brčko distriktu

Autor: Biznis.ba
Scanlan: Rast privatnog sektora ključan za prosperitet u Brčko distriktu

Supervizor za Brčko Michael Scanlan sastao se u ponedjeljak s dužnosnicima Brčko distrikta s kojima je razgovarao o poboljšanju zakonodavstva, unapređenju rada javnih službi, te promoviranju okruženja koje je otvoreno za poslovanje i ulaganje.

Scanlan je s dužnosnicima Brčkog prisustvovao i poslovnoj prezentaciji koju su organizirali poslovna zajednica u Brčkom, čije je predstavnik BIMAL Group, organi vlasti Distrikta i Gospodarska komora Distrikta, o zamislima kako pretvoriti Brčko u sredinu pogodnu za poslovanje i ulaganje.

Razgovarajući o nedavnim naporima Brčko distrikta da poboljša zakonodavstvo, unaprijedi rad javnih službi, te promovira okruženje koje je otvoreno za poslovanje i ulaganje, supervizor Scanlan je naglasio kako ključni element tih napora mora biti transparentnost procesa odlučivanja i jasna veza s nastojanjima da se promovira opće dobro za cijelu zajednicu.

"Ovaj posjet potvrđuje moju kontinuiranu podršku poboljšanju kvaliteta života u Distriktu kroz razvoj infrastrukture, rast privatnog sektora, te transparentnu javnu upravu. Današnja prezentacija u Skupštini Distrikta, o načinima kako je moguće promovirati bolje poslovno okruženje, predstavlja dobar primjer javno-privatne suradnje s ciljem poboljšanja života cjelokupne zajednice", kazao je.

Naglasio je kako jedinstvena pozicija Distrikta na sjecištu više prometnih arterija, skupa sa stabilnim proračunom, vlastima Distrikta omogućavaju poboljšanje života u Distriktu, kao i za stvaranje uslova kojim će se privući investitori i stvoriti radna mjesta i dodao kako je vrijeme da se ti jedinstveni faktori iskoriste za dobrobit svih građana i građanki Distrikta.

"Obilaznica je značajan korak u tom pravcu, kao i aktuelni projekat modernizacije luke. Za izgradnju obilaznice je trebalo pet godina, ali bi luka trebala biti završena do kraja sljedeće godine. Ovaj potonji primjer bi trebao da nagovijesti da vlasti Distrikta pokazuju novu svijest o potrebi da se brzo djeluje, a to je nešto što je prijeko potrebno", kazao je Scanlan.

U tom smislu, pozdravio je odluku Skupštine da izdvoji sredstva za renoviranje mosta koji spaja Brčko i Gunju, a koji predstavlja važnu ulaznu tačku za one koji žele poslovati sa subjektima u Brčko distriktu.

"To je ono što birači trebaju dobiti od svojih dužnosnika, a ne česta trošenja proračunskih sredstava pomoću amandmana koji se prečesto ne odnose na inicijative koje za cilj imaju dobrobit zajednice", poručio je supervizor Scanlan, priopćio je u utorak OHR.

Biznis.ba / FENA