BiH

Skandalozno: Federacija daje garancije za kineski kredit

Autor: Biznis.ba
Skandalozno: Federacija daje garancije za kineski kredit

Jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda današnje sjednice Predstavničkog doma Parlemanta FBiH je i odobravanje odluke o izdavanju garancije Federacije BiH i davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Radi se o kreditnom zaduženju kod Izvozno-uvozne banke Narodne Republike Kine od 614 miliona eura.

Da je sve mirisalo na kriminalne radnje potvrdila je i Energetska zajednica koje je ranije pozvala Parlament FBIH da ne odobrava garanciju za kredit, jer to nije u skladu sa Zakonom o sistemu državne pomoći.

- Jedan element je to da je garancija data za 80% cijelog projekta, a ne za 80% kredita. Drugi element koji nije uredu je taj da bi mogla Elektroprivreda BiH razdvojiti reguliranje djelatnosti od komercijalnih djelatnosti unutar sebe - to još nije napravljeno, rekao je Janez Kopač, generalni direktor Energetske zajednice.

Uvođenje kineskih partnera, tehnologije i kreditno zaduženje Federaciju bi vrlo izvjesno moglo dovesti u enrgetsku, ali i političku ovisnost o Kinezima i njhovim srpskim partnerima.

Posebna priča je činjenica da kineski investitori i nisu poželjni na evropskom tlu.  Sumnjive investicije iz Kine su pod lupome EU i potencijalno mogu biti problem za evropske integracije BIH i drugih balkanskih zemalja.

I američki državni sekretar Mike Pompeo nedavno je upozorio na "dvostruku prijetnju" po prednosti demokratije i slobodnog tržišta, koju predstavljaju Kina i Rusija. Pompeo je rekao da su zemlje istočne i centralne Evrope posebno ranjive na "predatorske investicije i političko miješanje".

To ipak nije smetalo lideru SDA Bakiru Izetbegoviću koji je prije nekoliko dana kineskom ambasadoru  prenio svoje uvjerenje da će, u što skorijem roku, biti pokrenuta izgradnja Bloka 7 u Tuzli kreditnim sredstvima banaka Narodne Republike Kine, dajući tako punu prodšku kineskoj strani.

Inače, ovaj kontroverzni projekat je pokrenuo SDP za vrijeme svoje vladavine, a njegovi kreatori bili su Zlatko Lagumdžija i tadašnji direktor EP BiH Elvedin Grabovica skupa sa tadašnjim predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem. Posao će očigledno završiti Izetbegović i aktuelni direktor EP BiH Bajazit Jašarević.

Treba li podsjećati i da je Kina bila među rijetkim koje u julu 2015.godine nisu dale podršku usvajanju Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Srebrenici. Podsjećamo, tu Rezoluciji je predložila Velika Britanija, a podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije. Tada samo dvije od pet stalnih članica Vijeća nisu podržale Rezoluciju, bile su to Rusija i Kina.

Biznis.ba / Vijesti.ba