BiH

Skup logističara: Infrastruktura preduslov za poslovanje i privredni rast Brčkog

Autor: Biznis.ba
Skup logističara: Infrastruktura preduslov za poslovanje i privredni rast Brčkog

Skup logističara "LOGIN 12", koji je u organizaciji Udruženja logističara Brčko distrikta "Trans Logistic" održan u Brčkom, okupio je više od 100 učesnika koji su razgovarali o temi „Evropska perspektiva Distrikta i povezivanje na panevropske i svjetske transportne koridore“.

U radu skupa učestvovali su eminentni stručnjaci iz oblasti logistike te predstavnici velikih kompanija iz regiona, kao i predstavnici Željeznica Federacije BiH, Željeznica Republike Srpske, Hrvatskih željeznica i mnogobrojnih brodara svjetskih kompanija i operatera, saopćili su organizatori.

"U proteklih godinu dana uspjeli smo da uspostavimo kontejnerski terminal u Brčkom. Međutim, posao svih nas ne prestaje ovdje. Danas smo zaključili da je infrastruktura uslov za iskorištenje privrednog potencijala Brčkog, koji se svojom geografskom pozicijom nalazi u blizini Koridora 5c i može biti dio povezivanja juga i sjevera u pogledu transportnih puteva", rekao je izvršni direktor za logističke operacije kompanije "Belisar" Jovo Ilić.

Ipak, kako je dodao, postojanje kontejnerskog terminala je samo jedan korak za uspješno logističko poslovanje koje se dalje reflektuje na poslovanje kompanija u Distriktu i BiH.

"Naša željeznička infrastruktura zahtijeva elektrifikaciju čime bi ovaj vid transporta postao još isplativiji i čime bismo postali ne samo put za transport robe u BiH, nego i put za prolazni transport u Evropu i dalje“ istakao je Ilić.

Predsjednik Uprave Luke Ploče Hrvoje Livaja također je istakao značaj infrastrukture za nesmetan protok robe.

„Luka Ploče su vrata Koridora 5c, a putevi su ti koji nas osnažuju da kroz zajedničku saradnju povežemo zemlje, dok su projekti i proizvodnja šansa za rast i razvoj svakog poslovanja, pa tako i logistike", poručio je Livaja.

Iz Udruženja logističara Brčko distrikta podsjetili su kako je ove godine došlo do obustavljanja teretnog saobraćaja preko mosta na GP Brčko, što je, kako navode, dovelo do drastičnog smanjenja prihoda od terminala Brčko te do toga da Brčko uprkos svim prednostima i mogućnostima bude logistički marginalizovano.

Biznis.ba / FENA