Nakon rasprave

Skupština usvojila Nacrt urbanističkog plana KS

Autor: Biznis.ba
Skupština usvojila Nacrt urbanističkog plana KS
Skupština KS

Skupština KS večeras je sa 19 glasova za, tri protiv i pet suzdržanih usvojila Nacrt urbanističkog plana Kantona Sarajevo.

Ovom je odlukom utvrđen Nacrt urbanističkog plana KS. Odlučeno je i da će javna rasprava trajati 60 dana, a da će se primjedbe dostavljati Vladi KS preko Zavoda za planiranje nakon čega će Vlada KS prijedlog Urbanističkog plana dostaviti Skupštini.

Zastupnik Faruk Kapidžić je tokom prethodne rasprave predložio da se Nacrt povuče.

Nakon rasprave o Nacrtu urbanističkog plana, zastupnici raspravljati o stavljanju van snage Studije o vjetrokoridorima. Kapidžić navodi da će tim činom moć odlučivanja biti vraćena na lokalni nivo te da će kroz regulacione planove biti nastavljena neprimjerena gradnja kako je to rađeno ranije. On je upozorio i na činjenicu da nema Prostornog plana, te da bez toga Urbanistički plan neće biti ostvaren u svom punom kapacitetu.

- Ovaj plan je trebao doći tek poslije Protornog plana. Mi smo totalno propali. Savjet nam vodi profesorica, moja, divna, ali koja ima 90 godina, rekao je Kapidžić.

Kapidžić navodi i da je Trebević izostavljen iz urbanog područja, te upozorava da u budućnosti kada se bude izmještala deponija Smiljeviću neko može odlučiti da ona bude premještena upravo na Trebević.

Neki zastupnici su osporili i zakonitost donošenja Nacrta, jer Savjet nije dao mišljenje prije prednacrta.

Sjednica je nastavljena raspravom o Studiji o vjetrokoridorima.