BiH

Smailbegović: Odluka Kosova je neodrživa, ali bh. firme mogu naći druga tržišta

Autor: Biznis.ba
Smailbegović: Odluka Kosova je neodrživa, ali bh. firme mogu naći druga tržišta
"Ja jednostavno ne mogu da vjerujem. Možda je carina od 10 posto bila održiva, ali ovo definitivno nije održivo. Izvoz za Kosovo je oko 120 miliona KM godišnje, ali te naše firme nisu orijentisane samo na Kosovo. Ja ne znam niti jednu bh. firmu kojoj je Kosovo najveće tržište ili jedini kupac, tako da mislim da će se oni snaći i da će naći prostor na drugim tržištima, ali da će biti pogođeni - hoće", rekao je Smailbegović.

Podsjetimo, Vlada Kosova uvela je novu carinu od 100 posto na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a u cilju, kako se tvrdi, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.

S druge strane, Smailbegović za Klix.ba kaže kako je riječ o klasičnoj političkoj odluci koja nema veze sa ekonomijom.

"Ovo nema veze ni sa privredom ni zaštitom ekonomije i to ne treba uopće stavljati u istu ravan. Ipak, odluka će svakako utjecati na bh. privrednike koji su značajni izvoznici na Kosovo", tvrdi Smailbegović.

On dodaje da ukoliko Evropa ovakvu odluku dozvoli, onda sama CEFTA, odnosno Centralnoevropski ugovor o slobodnoj trgovini (čije su članice BiH, Srbija, Kosovo, Crna Gora, Makedonija, Albanija i Moldavija) nema nikakvog smisla.

Biznis.ba / Klix.ba