BiH

Smiruje se stanje sa afričkom svinjskom kugom na području Brčko distrikta BiH

Autor: Biznis.ba
Smiruje se stanje sa afričkom svinjskom kugom na području Brčko distrikta BiH

U Brčko distriktu BiH situacija s afričkom svinjskom kugom polako jenjava. Na 219 imanja na kojima je zabilježeno prisustvo virusa do danas je eutanizovano ukupno 7.774 zaražene svinje - rekao je šef Pododjeljenja za veterinarstvo u Vladi Distrikta Stevan Radić.

On je dodao da postoji još nekoliko farmi u Brčko distriktu gdje životinje nisu zaražane i na njima se vrši redovna dezinfekcija u skladu s propisanim pravilima.

Radić je potvrdio da je formirana i Komisija Vlade distrikta koja radi na procjeni nastale štete, te da su prvi predmeti u fazi obrade i da se u najskorije vrijeme očekuju prve isplate oštećenim poljoprivrednicima.

-Paralelno sa poslovima koji se obavljaju na suzbijanju afričke svinjske kuge, preduzimaju se i određene aktivnosti, te je formirana Komisija koja radi na procjeni nastale štete i očekujemo da u najskorije vrijeme počne sa isplatama naknade poljoprivrednicima - kazao je Radić.

Dodaje da svi koji su oštećeni mogu uz podnošenje zahtjeva i prethodno napravljenog veterinarskog zapisnika ili rješenja, ući u proces nadoknade štete. Za te namjene Vlada Distrikta prethodno je usvojila cjenovnik po kojem će se vršiti isplata, te obezbijedila sredstva za njenu realizaciju.

Radić je rekao da će se situacija kada je ova zaraza u pitanju početi smirivati dolaskom hladnijeg vremena te da je dosad u Brčko distriktu eutanizovana trećina svinjskog stočarskog fonda.

(Biznis.ba / FENA)