BiH

Softić na samitu guvernera u Bečićima

Autor: Biznis.ba
Softić na samitu guvernera u Bečićima

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Senad Softić učestvuje na Samitu guvernera, ministara finansija i direktora poreznih uprava zemalja regiona koji se održava u Bečićima u Crnoj Gori.

Ovogodišnja tema skupa je ''Finansijska i monetarna stabilnost regiona u uvjetima usporenog privrednog rasta u eurozoni''.

Tokom izlaganja, u sesiji pod nazivom ''Monetarna politika i stabilnost bankarskih sistema u uvjetima niske inflacije i kamatnih stopa'', guverner je stavio poseban akcenat na potrebu koordinacije između monetarne i fiskalne politike, te na značaj stalnih strukturnih reformi s fokusom na reformu tržišta rada i obrazovnog sistema.

Govoreći o uticaju monetarne politike FED-a i Evropske centralne banke (ECB) na zemlje regiona, Softić je istakao da je u regionu posebno velik uticaj ECB. Podsjetio je da je CBBiH nedavno donijela odluku o izmjeni negativne kamatne stope na višak likvidnosti banaka, da bi ih uskladila s onima kod ECB-a.

Analizirajući trenutne politike ECB-a i FED-a, svi panelisti su se složili da je jako teško predvidjeti da bi moglo doći do okončanja ere niskih kamatnih stopa. U skladu s tim, naglasio je guverner, centralne banke moraju djelovati proaktivno u sagledavanju potencijalnih rizika zajedno s ostalim učesnicima u mreži finansijske stabilnosti.

Jedna od tema današnje diskusije bila je i uloga međunarodnih finansijskih institucija, posebno Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Guverner Softić je rekao da je ova institucija saveznik centralnim bankama u očuvanju stabilnosti finansijskog sistema, a u sklopu saradnje centralne banke dobijaju značajnu tehničku pomoć i istakao je da je, bez obzira na program i saradnju s MMF-om, na domaćim institucijama sva odgovornost za implementaciju mjera iz programa.

Govoreći o izazovima koje čekaju centralne banke na srednji i duži rok, guverner je istakao da su ključni izazovi koji stoje pred centralnim bankama očuvanje samostalnosti i povjerenja javnosti, što podrazumijeva povjerenje u stabilnu valutu i stabilan finansijski sistem.

Pored njih, dodao je, treba spomenuti i pritisak na kapital centralne banke, koji je posljedica loših uvjeta za finansiranje na međunarodnim tržištima, što traje već nekoliko godina. Osim toga, kaže, monetarne vlasti se suočavaju s potencijalno velikim promjenama koje donosi digitalizacija finansija. Ipak, naglasio je, neophodno je zadržati fokus na osnovnim funkcijama centralnih banaka, zaključio je dr. Softić, saopćila je Služba za odnose s javnošću CBBiH.