BiH

ŠPD ZDK ostvarilo najbolji polugodišnji poslovni rezultat od kada postoji

Autor: Biznis.ba
ŠPD ZDK ostvarilo najbolji polugodišnji poslovni rezultat od kada postoji

Javno preduzeće "Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići ostvarilo je najbolji polugodišnji rezultat od kada postoji ovo preduzeće.

U prvih šest mjeseci 2018. ostvarena je finansijska dobit u iznosu od 1.927.523 KM. Ovaj poslovni rezultat proizvod je niza većih i manjih mjera koje je nova uprava društva započela krajem 2016., a nastavila 2017. godine - saopćeno je iz Press službe ZDK.

Direktor JP ŠPD ZDK Zavidovići Jasmin Devedžić je kazao da se te mjere odnose na smanjenje broja uposlenih - administrativnih (neproizvodnih) radnika, kontrolu i smanjenje troškova poslovanja, pozitivne promjene u hijerarhiji rukovođenja i odgovornosti, sprečavanje i zaustavljanju šumskih krađa i domaćinskom odnosu kada su u pitanju javne nabavke, kao i povećanje prihoda putem licitacija i boljim klasiranjem i gospodarenjem.

Napominje da su ovi rezultati postignuti uprkos vrlo lošoj godini za rad, jer su svakodnevne kiše sprečavale rad na terenu.

- Samo za prethodne dvije godine bez dodatnog zaduživanja ovo preduzeće smanjilo je dug za neuplaćene PIO i druge doprinose za 1,5 miliona KM, isplaćene su naknade za šume prema općinama i Kantonu kao dug iz ranijih godina, u iznosu od jedan milion KM, uz redovno plaćanje tekućih obaveza, a da su obaveze prema dobavljačima smanjene za 1,5 miliona KM i svedene u redovan rok plaćanja od 30 dana - kaže Devedžić.

Znatno je popravljen i odnos s lokalnim zajednicama gdje se vrše radovi u šumarstvu, a što je rezultat prije svega ispunjavanja redovnih obaveza prema lokalnim zajednicama i Kantonu.

Devedžić navodi da prioritet u snabdijevanju šumskim drvnim sortimentima imaju kompanije s područja ZDK, koje ukupno zapošljavaju oko 3.400 radnika, a pored njih ispunjavaju obaveze u obezbjeđenju ogrjeva za penzionere, sindikalne organizacije, lokalno stanovništvo, škole i druge zainteresovane.

- Nakon ovakvih rezultata uprava preduzeća zajedno s Vladom ZDK je postavila zadatak da se u narednih nekoliko mjeseci u potpunosti riješe svi naslijeđeni dugovi za neuplaćene doprinose čime će se otvoriti nove šanse i svjetlija perspektiva ovog preduzeća - ističe Devedžić.

JP ŠPD ZDK je dobilo pozitivnu predocjenu za dobijanje FSC certifikata, a uskoro bi cijeli taj proces trebao biti krunisan dobijanjem međunarodno priznatog FSC certifikata kojeg preduzeće nikada nije imalo.

Dobri poslovni rezultati, zaključuje Devedžić, proizvod su dobrog rada cjelokupne uprave društva i pomoći Vlade ZDK i Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK te saradnje s Kantonalnom upravom za šumarstvo i ostalim ovlaštenim organima.

- Zadovoljni smo polugodišnjim poslovnim rezultatom JP ŠPD ZDK. Ovo preduzeće gazduje jednim od najvrjednijih prirodnih resursa ovog kantona, zbog čega očekujemo da se poslovanje vrlo brzo potpuno stabilizuje i izmire sve obaveze, a poslovni rezultati u narednom periodu budu još bolji - kazao je premijer ZDK Miralem Galijašević, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Biznis.ba / FENA