BiH

Strane direktne investicije u BiH u prvih šest mjeseci 650,1 milion KM

Autor: Biznis.ba
Strane direktne investicije u BiH u prvih šest mjeseci 650,1 milion KM
Strane direktne investicije u Bosni i Hercegovini u prvih šest mjeseci 2019. godine iznose 650,1 milion KM, od toga 252,8 miliona u prvom kvartalu, a ostatak u drugom kvartalu 2019.

Bilježi se pojačan priliv u odnosu na isti period prošle godine kada je bilo zabilježeno 423,3 miliona KM.

Posmatrano po komponentama, najviše investicija je realizovano u formi vlasničkih udjela koji su iznosili 304,8 miliona KM, dok su zadržane zarade iznosile 293,3 miliona KM.

Najviše investicija u prvih šest mjeseci dolazi iz Rusije 265,1 milion KM, zatim Hrvatske 114,2 miliona KM te Holandije 83,1 milion KM.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je obogatila raspoloživu statistiku stranih investicija, jer se prvi put sada daju iznosi zadržanih zarada na kvartalnom nivou.

Na taj način će korisnici imati detaljnije podatke prije provođenja kompletnog godišnjeg istraživanja o direktnim stranim investicijama.

Iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH napominju da je  važno imati u vidu da su direktne investicije vrlo dinamična kategorija tokova, a pogotovo komponenta zadržanih zarada koje se mogu bitno mijenjati tokom godine zavisno od odluke stranih investitora o isplatama dividendi.

Konačni godišnji iznosi se stoga mogu značajno razlikovati od međugodišnjih iznosa, što se treba imati u vidu pri pravljenju projekcija.

Biznis.ba / FENA