BiH

Studenti Ekonomskog fakulteta UNSA istražuju potencijal ulaganja bh. dijaspore

Autor: Biznis.ba
Studenti Ekonomskog fakulteta UNSA istražuju potencijal ulaganja bh. dijaspore

Biznis centar bh. dijaspore i USAID Projekat "Diaspora Invest" su danas, u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, održali još jedno predavanje o temi potencijala dijasporskih investicija i mobilizacije ekonomskog potencijala bh. dijaspore.

Studenti druge i treće godine dodiplomskog studija Ekonomskog fakulteta su izrazili interes za istraživački rad i relevantne podatke o ulozi iseljeništva u ekonomskom razvoju BiH.

Doc. dr. Hatidža Jahić sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu pojasnila je da su studenti sa predmeta Ekonomija razvoja, te Međunarodna ekonomija i poslovanje, iskazuju veliki interes za različitim oblicima saradnje i podrške dijaspori u njihovim investicijskim aktivnostima u BiH i općenito njihov investicijski potencijal i značaj za ekonomski razvoj.

- Tehnička i finansijska pomoć, te saradnja sa lokalnom zajednicom su samo neke od aktivnosti USAID Projekta "Diaspora Invest" za koje su bili posebno zainteresirani. Informacije koje smo dobili izuzetna su osnova za buduće istraživanje i praćenje konkretizacije pitanja uloge dijaspore u ekonomskom rastu BiH - kazala je Jahić.

Armin Alijagić iz Biznis centra bh. dijaspore naveo je da taj centar kroz radionice DiaWorks sa predavačima iz prakse postao nezaobilazna adresa u prikupljanju informacija i prenosu znanja.

- Pozivamo sve zainteresirane fakultete i organizacije koji žele u svoje programe uključiti i jedan ovakav oblik razmjene iskustava i edukacije, da nam se jave. Vrata Biznis centra su otvorena - poručio je Alijagić, saopćeno je iz USAID Projekta "Diaspora Invest".

Biznis.ba / FENA