BiH

Studenti Poslovne informatike Mostar: Solarna energija, naša održiva budućnost

Autor: Biznis.ba
Studenti Poslovne informatike Mostar: Solarna energija, naša održiva budućnost

Studenti druge godine studija Poslovne informatike Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru - Adnan Grebović, Enis Grebović, Harun Babović i Anes Habibija  pokrenuli su kampanju kojom prezentiraju solarnu energiju kao jedan od najvećih energetskih potencijala Bosne i Hercegovine.

Tokom ljetnog semestra odlučili su, nastavnim procesom kroz stjecanje znanja i vještina, pozabaviti se problemom neiskoristivog energetskog resursa u BiH - sunca.

Profesor Veldin Ovčina, kroz predmet Marketing, studentima je pomogao da prošire vidokrug. Snimili su video https://fb.watch/lkr5SoxyRd/?mibextid=Nif5oz , a putem društvenih medija i lokalnih institucija ekipa pokušava doprijeti do što većeg broja ljudi da bi se podigla svijest o toj temi, na nivo koji i zaslužuje.

- Tim videom želimo otvoriti oči kako lokalnim vlastima, tako i domaćim i stranim investitorima o budućim prilikama. Kao ekipa, promocijom želimo probuditi ljude, te im ukazati na bogatstvo kojim smo okruženi. Ponosni smo što smo pokretači takve priče te se nadamo da neće stati na ovome - istaknuo je za Fenu Adnan Grebović, jedan od studenata uključenih u kampanju.

Kako ističe, u današnjem vremenu sve veće zabrinutosti za okoliš i potrebe za održivim izvorima energije, solarni paneli su postali ključni dio naše energetske budućnosti.

Kampanjom su obuhvatili plantaže i instalacije solarnih panela, kao i dosta neiskoristivih površina koje nose ogroman potencijal.

Taj informativni video pruža sveobuhvatan pregled o tome kako solarni paneli mogu transformirati našu energetsku infrastrukturu i pridonijeti održivijoj budućnosti.

Autori su uložili napore da video bude pristupačan i razumljiv svima, bez obzira na predznanje o solarnoj energiji.

Kako kažu, jedan od ključnih ciljeva video uratka je istaknuti da solarni paneli nisu samo za ekološki osviještene pojedince ili bogate institucije. Naprotiv, postali su, kako navode autori, sve pristupačniji i ekonomičniji, omogućavajući široku rasprostranjenost te tehnologije širom svijeta.

- Instalacija solarnih panela na krovovima kuća i zgrada donosi mnoge prednosti, uključujući smanjenje računa za električnu energiju i neovisnost o tradicionalnim izvorima energije - naglasili su.

U video uratku se također naglašava da solarni paneli pridonose smanjenju emisija stakleničkih plinova što je značajan potez u borbi protiv klimatskih promjena.

Korištenje solarnih panela kao izvora energije ne samo da smanjuje naš negativan utjecaj na okoliš, već stvara i pozitivnu sliku naših zajednica kao ekološki osviještenih i društveno odgovornih.

Projekti u različitim dijelovima svijeta pokazuju kako solarni paneli mijenjaju živote ljudi, ekološkom prihvatljivošću, poboljšavajući energetsku sigurnost te potičući ekonomski razvoj.

(Biznis.ba  / FENA)