BiH

Tegeltija: Novi zakon je u završnoj fazi, stopa PDV-a ostaje 17 posto

Autor: Biznis.ba
Tegeltija: Novi zakon je u završnoj fazi, stopa PDV-a ostaje 17 posto

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je kako je novi Zakon o PDV-u u završnoj fazi te da je u njemu zadržana jedinstvena stopa od 17 posto.

Tegeltija je rekao da je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH predlagač Zakona o PDV-u koji je u završnoj fazi izrade i da je potrebno uputiti ga u proceduru u Parlamentarnoj skupštini BiH. Kako kaže, novi zakon o PDV-u, na kojem je rađeno i prije izbora 2018. godine, u završnoj je fazi izrade.

"Zakonsko rješenje koje su pripremili eksperti zadržalo je jedinstvenu stopu od 17 posto. Svi moramo znati da će, ukoliko dođe do uvođenja diferencirane stope PDV-a, doći i do gubitka dijela prihoda. Svako pomjeranje stope PDV-a mora podrazumijevati da prihodi dođu do građana", kazao je Tegeltija u emisiji Telering koja se emituje na RTRS-u.

Šef bh. vlade smatra da način na koji je prenesena nadležnost u oblasti indirektnih poreza na državni nivo nije dobar za entitet RS te da nije postojao takav dogovor s međunarodnim finansijskim institucijama.

"Ključna pitanja su visina stope PDV-a, da li imamo diferenciranu stopu i rok plaćanja PDV-a. RS je još 2012. godine predlagala diferenciranu stopu PDV-a koja bi bila primijenjena na usku grupu najvažnijih proizvoda, a da opća stopa bude povećana za jedan posto. Iz FBiH i institucija države Bosne i Hercegovine nismo dobili podršku za to", kazao je Tegeltija.

Biznis.ba