BiH

TK: Povećana primanja radnika u osnovnom i srednjem obrazovanju

Autor: Biznis.ba
TK: Povećana primanja radnika u osnovnom i srednjem obrazovanju

Sporazum o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za obračun plaća radnika u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona potpisan je danas u Tuzli.

Pregovori su trajali više od dva mjeseca, a potpisani Sporazum sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja TK o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata donio je prosvjetnim radnicima povećanje od 6,5 procenata.

Na godišnjem nivou, to je novih 6.195.000 KM iz budžeta TK, s tim da će ukupna izdvajanja biti veća jer treba dodati određene kategorije u sporazum, a kako je rečeno na pres - konferenciji povećanje se odnosi i na plaće zaposlenika u institucijama kulture.

- Mi smo u proteklih godinu dana povećali primanja zaposlenicima u obrazovanju za 13 posto, što je izuzetno značajno u ovom vremenu - kazao je ministar obrazovanja i nauke TK-a Zlatan Muratović.

Predviđena su dodatna poboljšanja materijalnog statusa zaposlenika, naveo je ministar i dodao da je Vlada TK ove godine u obrazovnu infrastrukturu uložila 3,5 miliona KM, te da su u finalnoj fazi realizacije mnogi od tih projekata.

Od 1. januara 2019. bit će riješeno i pitanje porodilja u obrazovanju, a primaće naknadu od 100 posto što je u skladu sa pronatalnom politikom Vlade.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK Sumedin Kulović je izrazio zadovoljstvo što se nakon više od 10 godina konačno počelo razgovarati o povećanju plata u osnovnom odgoju i obrazovanju, te dodao da to može biti bolje, ali da je realno ono što su mogli dogovoriti s Vladom TK.

Neće biti zapostavljeni ni koeficijenti tehničkog osoblja u školama i to kroz aneks Kolektivnog ugovora što uz Uredbu o ocijenjivanju vannastavnog osoblja predstavlja krunu pregovora započetih u novembru prošle godine.

- To znači da će osnovna plaća profesora u srednjoj školi poslije nove godine biti oko 1.050 KM - kazao je Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja i kulture BiH i dodao da će u dogovoru s Vladom TK nastojati iznači načine da se poboljša osnovica.

Da Vlada nastavlja ulagati u obrazovanje za govornicom je potvrdio kantonalni premijer koji je uime Vlade i potpisao sporazum, te izrazio zadovoljstvo što su uspjeli iznaći sredstva za ulaganje u institucije osnovnog i srednjeg obrazovanja.

- Kada su u pitanju ostala materijalna davanja uposlenicima osnovnog i srednjeg obrazovanja nije nešto čime se mi možemo hvaliti, ali činimo maksimalno da napravimo iskorak - kazao je premijer Suljkanović.

Na godišnjem nivou, potpisani Sporazum će za sada zahtijevati 6.195.000 KM iz kantonalnog budžeta. Na rješenje čekaju i državni službenici i namještenici u obrazovanju, a kako je istaknuto, povećanje od 6,5 posto se odnosi i na plaće zaposlenika u institucijama kulture.

https://www.youtube.com/watch?v=VxaGqMxTWWw

Biznis.ba / FENA