BiH

Toplane bi mogle usvojiti ideju sarajevskih učenika o novom modelu izdavanja računa

Autor: Biznis.ba
Toplane bi mogle usvojiti ideju sarajevskih učenika o novom modelu izdavanja računa
Dogovorili su da KJKP Toplane i Treća gimnazija potpišu Protokol o saradnji, a da učenici i profesori već praktično od sutra imaju pristup Centru za potrošače Toplana, kako bi testirali i usavršili svoj model pripreme računa, potvrdio je direktor Toplana Berin Alagić.

"Veoma smo zainteresirani da u saradnji s učenicima i Trećom gimnazijom što prije u praksi provedemo njihovu ideju o načinu izdavanja računa. Radi se o zaista izvrsnom projektu i mi u Toplanama smo spremni da ovu ideju pretvorimo u praksu čim prije. Ovdje se ne radi samo o tome da kao kompanija možemo ostvariti značajne uštede, već vjerujemo da kao javno preduzeće imamo obavezu da, gdje god i kako god možemo, dajemo priliku našim mladim ljudima da razvijaju vlastite ideje i projekte. Pozivam i sve druge kompanije, naročito one iz javnog sektora da razmotre mogućnost primjene modela izdavanja računa koji su osmislili učenici sarajevske Treće gimnazije", izjavio je Alagić koji je posjetio učenike Treće gimnazije.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba

Ovi učenici su osmislili novi model računa koji bi pri štampanju drastično umanjio upotrebu papira. Svi podaci koji se ponavljaju bi bili zapisani u QR kodu dostupnom potrošačima.

Predloženim rješenjem uštedjelo bi se 9.579.910 papira formata A4 za godinu. Procjena cijene kupovine i štampanja ove količine papira dovodi do uštede budžeta Kantona Sarajevo u iznosu od 1.256.000 KM na godišnjem nivou.

Biznis.ba / Klix.ba