BiH

Toplane Sarajevo nemaju najavu da će doći do promjene cijene prirodnog gasa

Autor: Biznis.ba
Toplane Sarajevo nemaju najavu da će doći do promjene cijene prirodnog gasa
Toplane Sarajevo u ovom momentu nemaju nikakvu najavu da bi moglo doći do promjene cijene prirodnog gasa, pa shodno tome ne možemo ni govoriti o eventualnoj promjeni cijene centralnog grijanja - kazao je Feni šef kabineta direktora KJKP Toplane Sarajevo Ženja Ljubuškić.

On je pojasnio da "cijena centralnog grijanja zavisi od kretanja cijene energenata od kojih se proizvodi toplotna energija".

- To prvenstveno podrazumijeva kretanje cijene prirodnog gasa kao osnovnog energenta za proizvodnju toplotne energije - dodao je Ljubuškić.

Naglasio je da cijenu centralnog grijanja ne utvrđuju Toplane nego Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog neovisnog stručnog tijela koje formira Ministastvo komunalne privrede i infrastrukture KS.

Cijene centralnog grijanja koje su trenutno na snazi su u primjeni od 1. januara 2018. godine, a utvrdila ih je Vlada KS Odlukom o visini tarifnih stavova KJKP Toplane Sarajevo 28. decembra 2017. i one su snižene za 2,3 posto u odnosu na cijenu koje su bile u primjeni do 31. decembra 2017. godine.

Za stambeni prostor površine 60 metara kvadratnih, bez ugrađenog individualnog mjerila utroška toplotne energije, korisnici su dužni platiti pet mjeseci van sezone grijanja (maj-septembar) - mjesečno po 36,75 KM sa PDV-om, a sedam mjeseci (oktobar-april) dužni su mjesečno platiti 127,9 KM sa PDV-om - kazao je Ljubuškić.

Biznis.ba / FENA