BiH

Turković organizovala pripremni sastanak za organizaciju Sarajevo biznis forum

Autor: Biznis.ba
Turković organizovala pripremni sastanak za organizaciju Sarajevo biznis forum

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH  Bisera Turković danas je uime Ministarstva vanjskih poslova BiH organizovala radni sastanak za pripremu 11. Sarajevo biznis foruma.

Sastanku su prisustvovli generalni direktor Bosnia Bank International (BBI) Amer Bukvić, predstavnici Predsjedništva BiH i Grada Sarajeva.

Svrha sastanka je bila inicijalna podrška Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u organizaciji i realizaciji Sarajevo biznis foruma 2020, te dogovor o preliminarnom okviru za zajedničku buduću saradnju/partnerstvo MVPBiH i BBI, kao i ostalih bh. institucija, a vezano  za predstojeći SBF 2020.

Na sastanku je dogovoreno da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH u sjedištu i diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu intenzivirati kontakte sa potencijalnim učesnicima foruma iz inostranstva s ciljem povećanja broja dolazaka viših državnih funkcionera.

Istaknuto je da bi posebno bilo dobro da se u zemljama regiona lobira za učešće njihovih najviših državnih predstavnika na forumu kako bi bio postignut cilj promovisanja Sarajeva i BiH kao regionalnog centra za razgovore o investicionim projektima.

Razgovarano je i o mogućnosti da se prisustvo visokih zvanica iz inostranstva iskoristi za organizovanje pratećih događaja za širu javnost, studente, građane i diplomate, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

( FENA)