BiH

U Bihaću otvoren sajam meda 'Put zlata'

Autor: Biznis.ba
U Bihaću otvoren sajam meda 'Put zlata'

U Bihaću je u petak započeo 10. po redu sajam meda pod nazivom "Put zlata", na kojem je učestvovalo preko trideset proizvođača meda iz svih općina i gradova na području Unsko-sanskog kantona. Organizator ovoga događaja je Savez pčelara USK, čiji predsjednik Hajrudin Šabić ističe kako je ovo prilika za promociju pčelarstva i pored toga što je ova godina bila izuzetno nepovoljna za njih.

Prema njegovim riječima, gorući problemi s kojima se suočavaju su klimatske promjene i nestabilni vremenski uslovi, koji ne pogoduju ovoj vrsti poljoprivredne proizvodnje. Ističe kako je pčelarstvo, kao i druge grane poljoprivredne proizvodnje, pogodila inflacija, te rast troškova proizvodnje.

"U proteklom periodu, zbog opšteg rasta cijena, u značajnoj mjeri je poskupjela pčelarska oprema i sve ostalo što koriste pčelari, a time i ukupna proizvodnja meda. Ova godina donijela je samo nove probleme", istakao je Šabić. On kaže kako na području Unsko-sanskog kantona ima oko 700 pčelara, ali da se zbog svih problema koji prate ovu vrstu proizvodnje taj broj smanjuje.

"Pozitivno jeste što su proizvođači meda i ove godine uvršteni u sistem poticaja, pa će pčelarstvo na taj način pomoći i država. Međutim, hoće li to biti u dovoljnoj mjeri, pokazaće vrijeme. Ove godine su prvi put planirane i stimulativne mjere za mlade kolege koje se bave pčelarstvom", istakao je Šabić. Inače, ovogodišnji prinosi meda po jednoj košnici u prosjeku se kreću oko pet kilograma, što je daleko od optimalnog, pa se na tržištu mogu očekivati manje količine. Cijena meda je već sada porasla, tako da jedan kilogram na području Unsko-sanskog kan-tona košta između 25 i 30 maraka. Sajam je posjetio i premijer USK Mustafa Ružnić, te istakao kako je saslušao sve probleme s kojima se pčelari suočavaju.

"Naš kanton je najveći proizvođač mlijeka u Federaciji BiH, ali posjedujemo i sjajne uslove za razvoj pčelarstva. Zbog toga ćemo u narednom periodu donijeti mjere kako da pomognemo pčelare i kako da razvijamo ovu granu proizvodnje. Konkretno, uskoro planiramo raditi rebalans budžeta, pa ćemo povećati poticaje za sektor agrara, a time i za proizvođače meda", istakao je Ružnić.

Inače, sajam će trajati do kraja ovoga vikenda, navode Nezavisne.

(Biznis.ba)