BiH

U Cazinu počeo 'Festival kestena 2023'

Autor: Biznis.ba
U Cazinu počeo 'Festival kestena 2023'

Kulturno-turistička manifestacija "Festival kestena 2023" počeo je jučer u Cazinu i trajat će do nedjelje, 29. oktobra.

Direktor Centra za kulturu i turizam Grada Cazina Ermina Beganovića ističe da je Festival kestena ove godine koncipiran i zamišljen kao četverodnevni festival, sa programom u kojem svaka dobna kategorija može naći sadržaj za sebe.

- Otvaranje ovog kulturno-turističkog sadržaja bilo je tradicionalno u znaku mališana iz Gradskog vrtića. Inače, na Trgu "Zlatnih ljiljana" postavljeno je osam festivalskih kućica, gdje obrtnici s područja grada Cazina izlažu svoje proizvode. Naravno, svi oni promovišu proizvode od kestena ili sam kesten kao najvrjedniju namirnicu cazinske Krajine - riječi su .

Ovogodišnji partner Festivala je USAID kroz projekat "USAID turizam u BiH".

- Zajedno smo razvili koncept kroz koji želimo tradicionalne manifestacije ili tradicionalne običaje prezentirati na drugačiji način. Zapravo, želimo pokazati da oni mogu biti prepoznati kao turistički proizvod. Tako ćemo u okviru Festivala tradicionalno komušanje kukuruza pretvoriti u jedan igrokaz ili predstavu na lokalitetu ispod kuće Nurije Pozderca, koja je proglašena Nacionalnim spomenikom BiH - dodao je Beganović.

Posljednjeg festivalskog dana bit će organizirana šetnja "Stazama kestenovih šuma", a tome će prethoditi i brojni zabavni sadržaji kojima će se promovirati kesten, proizvodi od kestena i grad Cazin.

(Biznis.ba / FENA)