BiH

U Kantonu Sarajevo će još 87 pripravnika biti zaposleno kod 52 poslodavaca

Autor: Biznis.ba
U Kantonu Sarajevo će još 87 pripravnika biti zaposleno kod 52 poslodavaca

U okviru Programa sufinansiranja zapošljavanja, kod 52 poslodavca u Kantonu Sarajevo bit će zaposleno još 87 pripravnika nastavničkog smjera, ekonomista i pravnika, sa visokom i višom stručnom spremom, a JU Služba za zapošljavanje KS će zaposlenim osobama 12 mjeseci refundirati sredstva u iznosu od 800 KM.

Tim povodom danas je direktor JU Služba za zapošljavanje KS Nermin Pećanac potpisao Aneks ugovora sa 52 poslodavaca kojima je odobreno učešće u Programu sufinansiranja.

Planirana sredstva za ove namjene su iznosila 6.720.000 KM te je bilo planirano zapošljavanje 700 pripravnika, ali analizom realizacije Programa utvrđeno je da sva sredstva nisu utrošena, te se pristupilo naknadnom kontaktiranju poslodavaca koji su i ranije iskazali potrebu za dodatnim angažiranjem pripravnika u skladu sa ranijim javnim pozivima i već utvrđenim kriterijima iz februara ove godine.

Pećanac je pojasnio da su u Programu do sada učestvovala 194 poslodavaca.

- Stalno ćemo raditi na zapošljavanju pripravnika i volontera kako bi odradili svoj staž i kako bi mogli naći zaposlenje – kazao je on.

Hoće li pripravnici moći da zadrže radno mjesto ili ne, Pećanac navodi da to zavisi od njih samih, ali i od poslodavaca te da JU Služba za zapošljavanje ne može puno uticati na taj proces.

Današnjim potpisivanjem Aneksa ugovora, istakao je, poslodavci su zadovoljili potrebu za nastavnim osobljem, pravnicima i ekonomsitima, kojih je i najviše na listi nezaposlenih, pogotovo pravnika i ekonomista.

Cilj Programa zapošljavanja pripravnika, kako je rečeno, jeste kraće trajanje nezaposlenosti osoba bez radnog iskustva.

Biznis.ba / FENA