BiH

U Lukavcu i Loparama izdvojeno skoro 60.000 KM za nove biznise žena

Autor: Biznis.ba
U Lukavcu i Loparama izdvojeno skoro 60.000 KM za nove biznise žena

U okviru programa USAID-ove podrške marginaliziranim grupama potpisan je ugovore s Opštinom Lopare i Općinom Lukavac te je zajednički podržano šest novih biznisa žena iz ove dvije jedinice lokalne samouprave. Za nove biznise izdvojeno je gotovo 60.000 KM zajedničkih sredstava USAID-ovog Fonda za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena i Opštine Lopare, odnosno Općine Lukavac.

Dvije žene iz Opštine Lopare dobile su finansijsku podršku, dok u Lukavcu očekujemo četiri nova biznisa. Biznisi će biti iz oblasti poljoprivrede, uslužnih i proizvodnih djelatnosti. Jedna od dobitnica sredstava je Azra Korlatović iz Lukavca, koja je završila školu za modni dizajn i oduvijek joj je bila želja da pokrene svoj krojački salon kako bi šila unikatne haljine.

„Želim otvoriti krojačku radionicu u kojoj ću praviti unikatne haljine, a pomoć od USAID-a i Općine Lukavac će mi omogućiti da nabavim materijale koje su mi potrebni i da platim obaveze prema državi. Već sada postoji klijentela koja želi moje proizvode, a moj cilj je da omogućim ženama da pokažu svoj karakter kroz odijevanje“, izjavila je Korlatović i dodala da u budućnosti želi zaposliti još radnika/ca.

USAID-ov Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena (USAID/PPMG) pokrenut je u saradnji s lokalnim zajednicama, a kojim se nastoje stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena poticanjem na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u preduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

„Nama je ovo prilika da sa USAID-om i drugim relevantnim partnerima zajedničkim snagama i isprobanim modelima sklopimo slagalicu i realiziramo projekte poput ovog. Znamo da je u dosta prilika trošen društveni novac bez očekivanog efekta, međutim kroz ovaj projekat očekujemo da kroz mjere monitoringa i podrške korisnicama osiguramo da novac završi u pravim rukama“, izjavio je načelnik Općine Lukavac Edin Delić.

Načelnik Opštine Lopare Rado Savić, izjavio je da je Skupština Opštine Lopare izglasala da će iz budžeta Opštine izdvojiti 40.000 KM, a USAID/PPMG je izdvojio isti iznos sredstava tako da će uskoro objaviti novi javni poziv kako bi podržali veći broj žena preduzetnica.

USAID/PPMG će pored finansijske, pružiti mentorsku i stručnu podršku tokom prve godine poslovanja u cilju kvalitetnog plasmana proizvoda i usluga na tržište, kako bi preduzetnice u budućnosti bile u prilici zaposliti nove osobe.

Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda u 18 lokalnih zajednica u BiH vidljivi su kroz oko 160 pokrenutih biznisa koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta, saopćeno je iz USAID-a.

Biznis.ba / FENA