BiH

U Mostaru otvoreno Prvo savjetovanje Bosanskohercegovačkog komiteta CIRED-a

Autor: Biznis.ba
U Mostaru otvoreno Prvo savjetovanje Bosanskohercegovačkog komiteta CIRED-a

Prvo savjetovanja Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodne konferencije o elektrodistribuciji - BH K CIRED svečano je otvoreno u nedjelju navečer u Hotelu "Mepas" u Mostaru.

Na savjetovanju, koje će trajati do 16. oktobra, bit će prezentirano 65 referata, uz sudjelovanje oko 300 stručnjaka i naučnika iz Bosne i Hercegovine i okolnih zemalja.

Savjetovanje je svečano otvorio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je čestitao 25 godina postojanja BH CIGRÉ te svim sudionicima zaželio uspješan i koristan rad.

- Želim da kroz ovo savjetovanje ostvarimo ono što je stvarno vaša želja da možemo pomoći bh. društvu u integracijskim procesima, a da i svi vaši zaključci nađu svoje mjesto u našim reformskim agendama koje nam itekako trebaju - kazao je Čović.

Prisutne je, uz ostale, pozdravio i predsjednik BH K CIRED-a Drago Bago, koji je zahvalio svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom savjetovanju.

Kazao je kako savjetovanje BH CIRED-a ima zadatak da iznađe odgovore na one teme koje su važne za funkcioniranje distribucijskog dijela elektroenergetskog sustava, ali i svih ostalih njegovih sastavnica.

Predsjednik Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRÉ Edhem Bičakčić istakao je kako je BH komitet CIRED-a aplicirao za uključenje u Međunarodni CIRED te izrazio uvjerenje kako će ta aplikacija biti uspješno riješena do kraja godine.

Ova prva konferencija, kaže Bičakčić, samo pokazuje da je on već stasao u jednu ozbiljnu organizaciju.

- Zajedničko djelovanje CIGRÉ i CIREDA je nešto što već postoji i mi mislimo da slijedimo taj model - izjavio je Bičakčić.

Na svečanom otvaranju uručena su i dva posebna priznanja u znak zahvalnosti za značajan doprinos podršci u radu i afirmaciji BH komiteta CIGRÉ, a dobili su ih član Predsjedništva BiH Dragan Čović i generalni direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević.

Savjetovanje je okupilo menadžere elektrodistributivnih kompanija, eksperte iz određenih oblasti distribucije električne energije, korisnike i servisere energetske opreme za elektrodistribuciju, proizvođače energetske opreme za distribuciju, te konsultante, projektante, profesore i istraživače.

Inače, Bosanskohercegovački komitet CIRED - BH K CIRED formiran je u okviru BH K CIGRÉ, kao vodeća organizacija u Bosni i Hercegovini koja se bavi stručnim i naučnim problemima u oblasti distribucije električne energije, funkcioniranjem tržišta električne energije, procesima regulacije te utjecajem na tehnološki, funkcionalni i ekonomski razvoj elektrodistributivnog sistema.

Biznis.ba / FENA