BiH

U posljednje tri godine na području Brčko distrikta izgrađeno deset novih trafostanica

Autor: Biznis.ba
U posljednje tri godine na području Brčko distrikta izgrađeno deset novih trafostanica

Na području Brčko distrikta BiH u posljednje tri godine izgrađeno je deset novih trafostanica za čiju izgradnju su izdvojena sredstva iz budžeta ove lokalne zajednice. Izgradnjom ovih elektro-energetskih postrojenja stvorene su tehničke pretpostavke za priključenje većeg broja stambeno-poslovnih objekata na elektro mrežu prije svega u strogom centru grada.

Ubrzana stanogradnja u Brčkom proteklih nekoliko godina u jednom je trenutku prijetila da može dovesti do prekoračenja postojećih kapaciteta elektro-energetske mreže i postrojenja na tom području. Da bi se to preduprijedilo bilo je neophodno da se izgradi više trafo stanica na širem području grada što je u zadnje tri godine i učinjeno.

- Trafo stanice su izgrađene u naselju Mujkići, "Š" naselju, Novom Brčkom, Begovači, Brki, Grbavici, Maoči, Bukviku, Donjem Breziku i Rašljanima i njihovom izgradnjom se značajno poboljšava elektro-energetski sistem u distriktu, te omogućava priključenje novih korisnika na mrežu - istakao je šef radne jedinice Elektrodistribucija u JP "Komunalno Brčko"Armin Drapić.

On je dodao da uprkos navedenim investicijama, još u nekoliko ruralnih naselja u Distriktu postoje područja koja zahtijevaju dodatna ulaganja u kvalitetnije napajanje električnom energijom.

(Biznis.ba / FENA)