BiH

U RS-u za tri mjeseca pet smrtnih slučajeva na radu, 17 težih povreda

Autor: Biznis.ba
U RS-u za tri mjeseca pet smrtnih slučajeva na radu, 17 težih povreda

Za prva tri mjeseca ove godine u Republici Srpskoj se dogodilo pet smrtnih povreda na radu, tri u građevinarstvu i dvije u rudarstvu.

Podaci Inspektorata pokazuju i da je evidentirano 17 težih povreda na radu.

Od toga su se dvije dogodile u građevinarstvu, dvije u šumarstvu i drvnoj industriji, jedna u elektroprivredi, te 12 u ostalim djelatnostima, kao što su trgovina, kultura, prosvjeta i drugo.

-Svakodnevnim preventivnim radom na terenu inspektori nastoje da pored preduzimanja korektivnih mjera, kroz edukativno djelovanje upoznaju poslodavce i radnike s njihovim pravima, obavezama i načinom na koji mogu zajedno unaprijediti uslove rada u RS – naveli su iz Inspektorata RS-a.

Povodom obilježavanja 28. aprila, Svjetskog dana bezbjednosti i zdravlja na radu, Inspektorat Republike Srpske još jednom podsjeća poslodavce i radnike na značaj pridržavanja mjera zaštite na radu, a kako bi se očuvalo zdravlje radnika.

Bezbjedno radno mjesto treba da bude prioritet i poslodavaca i radnika. Dobra zaštita na radu povećava produktivnost i konkurentnost poslodavca, te uspješnost ostvarivanja poslovnih planova i ciljeva.

Biznis.ba / FENA