BiH

U Stockholmu predstavljeno prvo udruženje bh. privrednika u Kraljevini Švedskoj

Autor: Biznis.ba
U Stockholmu predstavljeno prvo udruženje bh. privrednika u Kraljevini Švedskoj

Pod pokroviteljstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Stockholmu je predstavljeno udruženje Bosnien och Herzegovina Näringslivförening i Sverige (BHNS) koje je nastalo inicijativom ambasadorice Elvire Dilberović, koja je na ideji i realizaciji osnivanja ovoga društva radila proteklih godinu i po.

Sam proces registracije, u skladu sa švedskim zakonom, završen je u julu ove godine. Na osnivačkoj skupštini, na kojoj je pristustvovalo više od dvadeset bh. privrednika, imenovan je Upravni odbor Udruženja, kojeg čine četiri člana i predsjednik. Za predsjednika je izabran Nazif Hasanović.

Govoreći o misiji i viziji Udruženja, Hasanović je rekao da se fokus rada Udruženja zasniva se na umrežavanju bh. privrednika i privrednih subjekata u Kraljevini Švedskoj, intenzivnoj saradnji sa privrednicima iz Bosne i Hercegovine, te na privlačenju investicija iz Švedske u BiH, kako bh. privrednika, tako i švedskih ulagača.

Prezentaciji BHNS su prisustvovale zvanice iz političkog i privrednog miljea Švedske, a u okviru programa linkom su se uključili predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, mladi uspješni poduzetnik Kerim Balić, uspješna Bosanka u Švedskoj Binella Nezić Vannesjo, te poznata bh. modna dizajnerica Belma Tvico sa online modnom revijom.

Mladi poduzetnik Balić je sa samo 27 godina uspio pokrenuti sada već respektabilnu IT kompaniju u BiH, te angažirati mlade ljude iz cijele zemlje. Binella Nezić Vannesjo je iz ratnog Sarajeva stigla u Švedsku i trenutno sa suprugom vodi jednu od najuspješnijih kompanija u toj zemlji, u čijim se pogonima proizvode dijelovi za industrijske gigante poput Volva i Scanie.

Događaj je imao i humanitarni karakter. Naime, Silva Memić, predsjednica Udruženja Our kids/Naša djeca/Vara barn, koje se godinama zalaže za pomoć i prava djece sa poteškoćama u razvoju i djece bez roditeljskog staranja u BiH, a koje djeluje u Velikoj Britaniji, Švedskoj i Bosni i Hercegovini, prezentirala je rad Udruženja, a zvanice su imale priliku donirati sredstva.

Ambasadorica Dilberović je uručila zahvalnice zaslužnim kompanijama i pojedincima, saopćeno je iz Ambasade BiH u Švedskoj.

Biznis.ba / FENA