BiH

U USK fali zavarivača i bravara

Autor: Biznis.ba
U USK fali zavarivača i bravara

Metalska industrija je u posljednjoj deceniji najbrže rastuća privredna grana u Unsko-sanskom kantonu, ali se u posljednjih nekoliko godina suočava s gubitkom kvalitetne radne snage.

U Privrednoj komori USK kažu kako su u ovoj oblasti trenutno najpotrebniji zavarivači, bravari i općenito svi drugi profili vezani za ovu privrednu oblast.

"Metalska industrija je suočena s odlaskom kvalifikovane radne snage jer je sve veći broj radnika koji napuštaju Unsko-sanski kanton i pronalaze posao u nekoj evropskoj zemlji, gdje je ovo zanimanje veoma traženo. Rješenje problema može biti u dodatnom ulaganju u radnike u smislu osmišljavanja novih programa njihovog usavršavanja, ali i podizanje opšteg standarda, jer su glavni uzroci migracija radnika uslovi rada i lična primanja, koja su u zapadnoevropskim zemljama i po nekoliko puta viša nego u Bosni i Hercegovini", kažu u Komori.

Fadil Čavkić, direktor preduzeća ČJ, koje se bavi obradom metala i proizvodnjom metalnih konstrukcija, kaže kako je tu firmu u posljednje dvije godine napustilo oko 150 radnika.

"Ti ljudi su prošli kroz našu firmu, mnoge od njih obučimo za posao, recimo zavarivača, oni rade neko vrijeme, nekoliko mjeseci, i potom odu, recimo, u Sloveniju i tamo se zaposle", kaže Čavkić za "Nezavisne".

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata USK Muhamed Mahmutović smatra kako se ovome problemu ne pridaje nikakva ili se pridaje veoma mala pažnja, te dodaje kako je riječ o krucijalnom pitanju o kojem zavisi budućnost ovih prostora.

"Nezadovoljan radnik se neće truditi na poslu i neće proizvesti kvalitetan proizvod, što će se na kraju obiti o glavu i poslodavcu. Ova situacija bi se mogla promijeniti samo tako da poslodavci povećaju plate radnicima i da poštuju kolektivne ugovore i radno zakonodavstvo", smatra Mahmutović.

Biznis.ba / NN