BiH

Učenici posjetili CBBiH povodom Svjetskog dana štednje

Autor: Biznis.ba
Učenici posjetili CBBiH povodom Svjetskog dana štednje

Učenici osnovnih škola "Isak Samokovlija" iz Sarajeva, "Jovan Dučić" Kasindo – Istočna Ilidža, sarajevske Druge gimnazije i Srednje škole "Sapna" posjetili su danas Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH), objekat Glavne jedinice Sarajevo, povodom Svjetskog dana štednje koji se obilježava 31. oktobra.

Posjeta je organizovana u sklopu programa finansijske edukacije, a učenicima je upriličena prezentacija pod nazivom "Mala škola novca", dok su srednjoškolci upoznati o CBBiH i njenim zadacima te o potrebi upravljanja novcem, finansijskim proizvodima i štednji. Ovakve prezentacije i vezane aktivnosti usmjerene ka učenicima osnovnih i srednjih škola za cilj imaju da stvore svijest o važnosti pametnog upravljanja novcem i važnosti štednje od najranijih dana.

Učenicima su podijeljene publikacije – brošura za djecu pod nazivom "Novko i Novčica u svijetu novca" te za srednjoškolce brošura "Saznaj sve o novcu" i letak pod nazivom "Šta je štednja?", saopćeno je iz CBBiH.

Tokom posjete, učenici su obišli i stalnu postavku novca u auli zgrade CBBiH.

vaj i slični događaji organizovani povodom Svjetskog dana štednje, sastavni su dio finansijske edukacije koju CBBiH posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine.

Tako je do sada CBBiH otvorila vrata učenicima brojnih osnovnih i srednjih škola te studentima iz cijele Bosne i Hercegovine i univerziteta izvan Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti su realizovane u sklopu projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi CBBiH uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu – Development Facility (EFSE DF).

Biznis.ba / FENA