BiH

UIO: Neophodno izvršiti popis zaliha cigareta

Autor: Biznis.ba
UIO: Neophodno izvršiti popis zaliha cigareta

Iz Uprave za indirektno oporezivanje podsjećaju sve poreske obveznike i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duhana za pušenje u Bosni i Hercegovini na obavezu postupanja u skladu s Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznosa akcize na duhan za pušenje za 2020. godinu.

Naime, sve osobe u BiH koje se bave prometom cigareta i duhana za pušenje dužne su popisati zalihe 1. januara 2020. godine, a prije njihovog prometovanja nakon 31. decembra 2019. godine, i na popisnim listama obračunati razliku akcize za uplatu.

Popisne liste se moraju dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje do 7. januara 2020. godine.

Osim cigareta i duhana za pušenje, poreski obveznici su dužni popisati i količine (zalihu) akciznih markica za označavanje cigareta i duhana za pušenje, koje su preuzete u Upravi za indirektno oporezivanje a nisu iskorištene za obilježavanje ovih akciznih proizvoda do kraja 2019. godine, obračunati razliku akcize za uplatu, te i ove popisne liste dostaviti u Upravu za indirektno oporezivanje do 7. januara 2020. godine.

Do 17.januara mora se izvršiti uplata razlike akcize na popisane zalihe.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

Iz UIO podsjećaju da je Odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2020. godinu definisano da će se od 1. januara 2020. godine na cigarete i duhan za pušenje plaćati sljedeće akcize: proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta; specifična (fiksna) akciza u iznosu od 1,65 KM za pakovanje od 20 komada cigareta (nepromijenjena je u odnosu na 2019. godinu); te akciza na duhan za pušenje u iznosu od 121,60 KM/kg.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + specifična), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 3,04 KM po kutiji cigareta ili pakovanju od 20 komada (odnosno srazmjerno broju komada u pakovanju različitom od 20 komada).

Odluka o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2020. godinu predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na duhan i cigarete u Evropskoj uniji, podsjećaju iz UIO.

( FENA)