BiH

UIO započinje akciju pojačane kontrole pekara i slastičara

Autor: Biznis.ba
UIO započinje akciju pojačane kontrole pekara i slastičara

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje započet će 18. februara 2020. godine pojačane kontrole aktivnosti obveznika koji se bave proizvodnjom hljeba, svježih peciva i kolača, te ostalih srodnih proizvoda.

Djelatnost pekarske proizvodnje ima svoje specifičnosti, a Uprava za indirektno oporezivanje je prepoznala pojavu stalnog širenja i rasprostranjenosti ove djelatnosti, čime se povećava i mogućnost neevidentiranja obračuna proizvodnje
što sve dovodi i do neprikazivanja stvarne realizacije.

"Shodno tome, obavještavamo porezne obveznike, koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti 10.71 (proizvodnja kruha, svježih peciva i kolača) i 10.89 (proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda), da će kontrolne organizacione jedinice Uprave za indirektno oporezivanje provest pojačane kontrolne aktivnosti obveznika na cijelom području Bosne i Hercegovine. Kontrolne aktivnosti će započet sa
danom 18.2.2020. godine i provodit će se sa većim ili manjim intenzitetom do kraja 4 mjeseca 2020. godine", rečeno je iz UIO.

Kako bi poreski obveznici izbjegli naknadno utvrđivanje poreskih obaveza, a samim tim i dobijanje prekršajnih naloga i kazni, UIO je pozvao obveznike da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije.

"Ukoliko uoče eventualne greške ili nevedentiranu proizvodnju i promet, trebaju UIO dostaviti izmjenjene PDV prijave, prije dolaska poreskih inspektora", navodi se u saopćenju.

Biznis.ba