BiH

Uk otkrio detalje: Plan za čist zrak u KS težak 300 miliona KM

Autor: Biznis.ba
Uk otkrio detalje: Plan za čist zrak u KS težak 300 miliona KM
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk najavio je novu strategiju u borbi protiv zagađenog zraka, koji je s pravom okarakterisan kao jedan od višedecenijskih gorućih problema glavnog bh. grada.

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedlog odluke o donošenju Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u KS za period 2023-2033. godina, te je uputila u skupštinsku proceduru.

"U praksi to znači da bi provođenjem mjera iz ove Strategije, u narednih deset godina smanjili emisiju iz individualnih ložišta za 90%, a upravo to su dominantni izvori zagađenja zraka u KS tokom zimske sezone", objavio je Uk, te dodao:

"Kvalitet zraka ne možemo poboljšati bez utjecaja na individualna ložišta. Kako je istakao ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi Kantona Sarajevo, Bojan Bošnjak, predviđeno je da se u devet prioritetnih zona Kantona Sarajevo subvencioniraju mjere energijske efikasnosti i zamjena energenata u oko 20.000 objekata, od 43.000 koliko ih se zagrijava na čvrsta goriva u Kantonu. Implementacijom mjera iz Strategije, i uz mjere u sektoru saobraćaja i industrije, doveli bi kvalitetu zraka u KS do evropskih standarda kvaliteta".

"Planirano je da Strategija uskoro bude prezentirana javnosti. Za njenu provedbu biće potrebno oko 380 miliona KM koje bi trebalo izdvojiti iz Budžeta i drugih domaćih i stranih izvora. Osim Kantona, predviđeno je da u sistemu poticaja za provedbu učestvuju vlasnici objekata, te općine".

"Do konačnog rješenja problema, potrebno je usvojiti i novu regulativu kojom bi se uvelo certificiranje kotlova i peći koje imaju niske emisije, donijeti i druge nedostajuće propise, poboljšati urbanističko planiranje i projektovanje kvaliteta zraka. Posebno su bitne planske mjere revitalizacije dimnjačarskog sektora, radi nadzora nad emisijama iz kućnih ložišta, a koji je već dugo vremena devastiran u Kantonu Sarajevo".

"Proces je dug, skup i zahtjevan ali rezultat koji očekujemo je – konačno čist zrak u Kantonu Sarajevo", zaključio je premijer Kantona Sarajevo.