BiH

Umro bh. ekonomski stručnjak Nikola Grabovac

Autor: Biznis.ba
Umro bh. ekonomski stručnjak Nikola Grabovac

U Sarajevu je u noći s četvrtka na petak nakon teške bolesti preminuo Nikola Grabovac, bosanskohercegovački ekonomski stručnjak, bivši federalni ministar financija i trgovine i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Nikola Grabovac rođen je 1943. godine u Bugojnu, gdje je završio osnovnu i Srednju ekonomsku školu.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1965. godine, a magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 1976. godine, gdje je i doktorirao 1988. godine.

Predavao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kao redoviti profesor na dodiplomskim i na poslijediplomskim studijima. Obavljao je i dužnost rektora na Otvorenom univezitetu APEIRON u Travniku te rektora Univerziteta Vitez Travnik, a bio je gostujući profesor na više sveučilišta u Hrvatskoj, Srbiji i BiH.

Napisao je i objavio više knjiga koje služe kao literatura na Ekonomskom fakultetu, te je autor više studija, analiza i znanstvenih i stručnih radova.

Bio je ministar trgovine u Vladi Federacije BiH (1995.-1997.), ministar financija, zamjenik premijera Vlade Federacije BiH i član Vijeća ministara BiH (2001.-2002.).

Obnašao je i dužnosti predsjednika Skupštine samoupravne interesne zajednice BiH za ekonomske odnose sa inozemstvom, bio član Gospodarske komore BiH, član Gospodarske komore Jugoslavije, predsjednik Skupštine tekstilne industrije Jugoslavije, predsjednik Industrijske konfekcije Jugoslavije i drugo.

Za profesionalni i volonterski rad odlikovan je Ordenom rada sa srebrenim vijencem 1975. godine, a dodijeljena mu je i Nagrada za najboljeg profesora na Ekonomskom fakultetu Sarajevo (studentski izbor).

Komemoracija za Nikolu Grabovca održat će se u subotu, 25. siječnja, u Komemorativnom centru Bare u 12.15 sati, nakon čega će na istoimenom groblju biti pokopan.

Biznis.ba / FENA