BiH

Unsko-sanski kanton: 'Crveno zlato' ponovo sija

Autor: Biznis.ba
Unsko-sanski kanton: 'Crveno zlato' ponovo sija

Za proizvođače malina na području Unsko-sanskog kantona, poslije više loših ekonomskih godina, došli su bolji dani, a to se prije svega odnosi na otkupnu cijenu, koja u ovome trenutku iznosi četiri marke po kilogramu.

Prema riječima Emira Mahmutovića, predsjednika Udruženja proizvođača jagodičastog voća USK, prinosi maline su manji nego prošle godine, ali sasvim zadovoljavajući.

"Ono što nas najviše raduje jeste otkupna cijena, koja ima tendenciju povećanja u narednom periodu. Rod je dobar, plodovi su krupni i malinarstvo doživljava revitalizaciju u odnosu na protekle godine", kaže Mahmutović.

Prema njegovim riječima, u ranijem periodu, zbog niskih cijena i problema s otkupom, najveći dio poljoprivrednika je odustao od ove kulture.

"Prema našim podacima, više od polovine proizvođača uništilo je zasade i preorijentisalo se na neke druge kulture. Nije bilo ni odgovarajuće podrške kantonalnih vlasti kada se radi o poticajima, tako da je vladala destimulirajuća atmosfera. Sada se sve to promijenilo i malinari su došli na svoje", dodaje Mahmutović.

Prema njegovim riječima, na području ovog kantona prije nekoliko godina, za vrijeme ekspanzije ove kulture, bilo je više od dvadeset hektara pod malinama, a sada je ta brojka prepolovljena. Ipak, kako kaže, s obzirom na trenutne okolnosti, "crveno zlato" ponovo počinje da dobija na cijeni.

Biznis.ba / NN