BiH

UO UINO omogućio olakšice za rudnike i željeznice

Autor: Biznis.ba
UO UINO omogućio olakšice za rudnike i željeznice

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UINO) BiH usvojio je na današnjoj sjednici u Mostaru odluku o količinama dizel goriva na koje se ne plaća cestarina, čime se pomaže proizvodnja u rudnicima, termoelektranama, željezničkim poduzećima i domaćem gospodrastvu.

Prednacrt Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), koji je pripremio UINO radi usklađivanja s europskim direktivama, dobio je danas podršku Upravnog odbora nakon čega će u daljoj proceduri biti kreiran nacrta ovog zakona i upućen u proceduru usvajanja.

UO UINO usvojio je Odluku o utvrđivanju Carinske tarife za 2019. godinu koja će biti upućena u dalju proceduru Vijeću ministara BiH, te Odluku o visini kompenzatorne kamate za prvo polugodište 2019. godine koja iznosi 12 odsto i odnosi se na određena carinska dugovanja.

Na današnjoj sjednici razmatrano je informacija o stanju i aktivnostima UINO BiH za  devet mjeseci 2018. godinu, gdje se navode podaci o povećanju prihoda od PDV-a.

Iz UINO su potvrdili da ni na današnjoj sjednici nije bilo suglasnosti među entitetskim predstavnicima za podršku odlukama koje se odnose na privremena poravnanja za protekle godine, ali i za 2018. godinu.

Također, nije usvojena ni odluka o utvrđivanju privremenih koeficijente za raspodjelu sredstava u razdoblju listopad-prosinac 2018. godine.

Članovi UO nisu postigli suglasnost o prijedlogu UINO o rješenju u vezi s izvršenjem presude Suda BiH u korist Republike Srpske po kojoj je Uprava dužna da isplati 15 milijuna KM glavnice uz pripadajuću kamatu zbog nepostojanja odluka o poravnanjima u 2009. i 2010. godini.

Biznis.ba / FENA