BiH

UPFBiH: Posljedice povećanja struje neće osjetiti samo gospodarstvo, već i građani

Autor: Biznis.ba
UPFBiH: Posljedice povećanja struje neće osjetiti samo gospodarstvo, već i građani

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) naglašava kako će u skladu s odredbama novog Zakona o električnoj energiji u FBiH koji je usvojen u julu, mnogi gospodarski subjekti prijeći s opskrbe u obavezi javne usluge na tržišnu, što značajno povećava cijenu električne energije.

"Radi se o nekoliko hiljada kompanija, uglavnom malih porodičnih kompanija i obrta kojima će prema odredbama novog Zakona o električnoj energiji FBiH značajno biti uvećana cijena električne energije. Naše analize govore da će samo na temelju toga Elektroprivreda BiH u 2024. godini zaraditi dodatnih između 25 i 28 miliona KM. Upravo zbog toga još jednom apelujemo kako ne postoji nijedan opravdani razlog za dodatno povećanje cijene električne energije za gospodarske subjekte u FBiH u narednoj godini", kaže predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović.

Predstavnici UPFBiH u proteklih mjesec dana održali su niz sastanaka s predstavnicima Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH (EPBiH) ukazujući na pogubne posljedice novog povećanja cijena električne energije za gospodarske subjekte.

Smanjenje konkurentnosti

"Još uvijek čekamo obećani zajednički sastanak s predstavnicima Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH u vezi sa cijenom električne energije za gospodarstvo. Naš stav je da gospodarstvo, a samim time i građani ne smiju snositi posljedice lošeg upravljanja i problema koje ima EPBiH, koje su izazvali drugi faktori, a koji nemaju veze s realnim sektorom", kaže Smailbegović.

Iz UPFBiH podsjećaju kako svako povećanje cijena električne energije bosanskohercegovačkom gospodarstvu znači smanjenje konkurentnosti, posebice izvozno orijentisanih kompanija, manje ulaganja u nove tehnologije, manje novih radnih mjesta, a čini upitnim i postojeća radna mjesta.

Posljedice ovog povećanja će osjetiti ne samo gospodarstvo, nego i građani jer više cijene električne energije rezultiraju povećanjem cijena roba i usluga na tržištu, životnih troškova građana i rastu inflacije, objavljeno je na stranicama UPFBiH.

"U situaciji kada aktualna vlast još uvijek nije napravila ništa na smanjenju poreza i doprinosa na plate, ukidanju parafiskalnih nameta, liberaliziranju tržišta radne snage, povećanje cijene električne energije predstavljat će novo opterećenje za bosanskohercegovačko gospodarstvo, ali i građane", upozorava Smailbegović.

(Biznis.ba)