BiH

Usorac: Zbog niske cijene pšenice u RS pitanje je da li će biti jesenje sjetve

Autor: Biznis.ba
Usorac: Zbog niske cijene pšenice u RS pitanje je da li će biti jesenje sjetve

Predsjednik poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske (RS) Vladimir Usorac upozorava da bi, zbog trenutne niske otkupne cijene pšenice, mogla doći u pitanje jesenja sjetva.

-Cijena pšenica je od 20 do 27 feninga i to je ispod svakog nivoa. Pitanje je ko će na jesen sijati - rekao je Usorac Feni.

Ova godina je, kaže, loša za proizvođače strnih žitarica, zbog vremenskih uslova, a pšenica i ječam još nisu do kraja požnjeveni, s tim da je usljed čestih kiša i vjetrova dobar dio proizvoda propao.

Za proizvođače kukuruza i soje, vremenskih uslovi su dobri, ali, kako kaže, vjerovatno i njih očekuju male otkupne cijene.

Ocjenjujući stanje u mljekarstvu u RS-u, Usorac je naveo da u posljednje dvije godine taj sektor održavaju redovni podsticaji iz budžeta RS-a.

-Da nema tih podsticaja, ko zna šta bi bilo s mljekarstvom u RS - dodao je.

Višegodišnji problem je, kaže, nezaštićena domaća proizvodnja. Niske otkupne cijene mlijeka, uz jeftino mlijeko sumnjivog kvaliteta iz uvoza, te umanjeni iznos plaćanja od mljekara, "skidaju“ cijenu domaćim proizvodima.

-Stoga mi i ne možemo biti rentabilni – tvrdi predsjednik poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS-a Vladimir Usorac za Fenu.

Biznis.ba / FENA