BiH

Uspješna godina za pčelare na području Srebrenice

Autor: Biznis.ba
Uspješna godina za pčelare na području Srebrenice

Pčelari na području općine Srebrenica, gdje su regristrirana dva udruženja pčelara “Skelanka” i “Osat” s ukupno više od 200 članova, zadovoljni su ovom pčelarskom godinom.

Predsjednik udruženja pčelara "Osat“ Salko Nukić smatra da srebrenički pčelari mogu biti zadovolji prinosom meda, istaknuvši da ta općina ima veliki potencijal kada je u pitanju razvoj pčelarstva.

-Prvo vrcanje meda bilo je fantastično, rijetkost je da se desi tako. Druga tura je bila loša, zbog vremenskih prilika. Ipak, možemo biti zadovoljni kada uzmemo u obzir da dvije godine gotovo da i nije bilo meda - kaže Nukić.

Dodaje da su pčelari okupljeni u ovom udruženju učestvovali na dva sajma gdje su osvojili 14 medalja te je to, kaže, dobar pokazatelj kakav je kvalitet meda na tom prostoru.

Navodi da je teško znati koliko je tačno proizvedeno meda ove godine, jer ima mnogo pčelara koji samostalno pčelare.

- Sigurno je bilo više do 15 tona. Pčelarstvo je postalo ozbiljna grana privrede. Nije to više tradicionalno pčelarstvo, nego su se ljudi uključili u savremene tokove i prate ih. Zbog svega toga ostvaruju bolje rezultate i mogu da žive od svog rada. Mi imamo dobar med, kvalitetan, koji nam nije teško plasirati i prodati. Mislim da nema pčelara sa naše općine koji ne može prodati svoj med - smatra Nukić.

Ističe da u pčelarstvu postoje određeni problemi, ali na području Srebrenice oni nisu izraženi kao u drugim mjestima.

- Kao i u svemu ostalom postoje određeni problemi. Dosta toga zavisi od godine kakva je, bolesti pčela, neodgovornosti drugih poljoprivrednih proizvođača koji koriste pesticide. Ipak, to nije na prostoru naše opštine toliko izraženo, da bi uticalo na pčelarstvo – zaključio je Nukić.

Biznis.ba / FENA