BiH

Veće plate u interesu i radnika i poslodavaca

Autor: Biznis.ba
Veće plate u interesu i radnika i poslodavaca

Republika Srpska je do sada realizovala 75 odsto mjera koje je Vlada RS definisala s poslovnom zajednicom u Memorandumu o zajedničkim politikama, dok bi preostale obaveze trebalo da budu završene do kraja godine, te bi za dodatno unapređenje privrede trebalo nastaviti s njenim rasterećenjem i usmjeravanjem tih nakupljenih sredstava na plate radnika.

Poručila je ovo u petak Željka Cvijanović, premijerka RS, na konferenciji "Privreda RS od 2019. do 2022. godine - dijalog za budućnost", koja kaže da je cilj povećanje plate, gdje u kratkom roku najniža plata mora iznositi 500, a prosječna 1.000 KM.

"Potrebno je jačati rad kontrolnih organa i uhvatiti se u koštac sa sivom ekonomijom i dijalog s poslovnom zajednicom mora ostati čvrst", rekla je Cvijanovićeva, koja je istakla da bi se smanjivanjem broja neradnih dana u RS stvorila mogućnost za povećanje plata radnika.

Milorad Dodik, predsjednik RS, poručio je da Investiciono-razvojna banka RS može da pomogne razvoju privrede, jer je portfolio banke viši od milijardu KM, a dnevno stanje računa iznad 100 miliona KM.

"Naša ekonomija je preživjela veoma težak put, nakon čega smo imali spekulativnu i veoma neuspješnu privatizaciju koja nije dala očekivane efekte", rekao je Dodik i naveo da je RS, rano ostala bez bankarskog sistema, što je bio problem za privredu.

"RS je danas u 16. kvartalu u kojem ima rast domaćeg proizvoda, a povećava se i broj zaposlenih. Pokrivenost uvoza izvozom je 75 odsto, a ova generacija vlasti u RS naslijedila je ovo na nivou od 35 odsto. Imamo i nominalni rast domaćeg proizvoda koji je prije 12 godina bio negdje oko pet milijardi, a danas je viši od 10 milijardi KM", kaže on.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je da je rast industrijske proizvodnje vidljiv iz godine u godinu, ali da se ciklusno mijenja, što je doprinijelo rastu BDP-a i učešću ove proizvodnje u njegovom stvaranju.

"Rasterećenjem privrede i uvođenjem neoporezivog dijela, načinjena je ušteda oko 62 miliona KM, te je istovremeno omogućeno da se povećaju plate radnicima", rekao je Đokić i dodao da se moramo potruditi da promijenimo imidž zemlje, koja se nalazi na listi zemalja koje su sa stanovišta biznisa označene kao neuređena i nestabilna područja, te je investitorima potrebna sigurnost.

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da poslodavci razmišljaju o povećanju plata, ali da je to moguće samo na realnim osnovama.

"Fiktivno povećanje bez realnih prihoda svaki kolektiv dovelo bi do stečaja ili prestanka rada. Plate možemo povećati smanjenjem javne potrošnje, poreza i doprinosa. Uslov je i uvođenje novih tehnologija, povećanje produktivnosti", rekao je Škrebić te podvukao da je za bolji privredni ambijent uslov politička stabilnost.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS, kaže da se u nekim privrednim subjektima i za 80% razlikuje visina plata od prosjeka u toj grani, što iza sebe skriva mogućnosti za ukupno povećenje plata.

"Privredu možemo učiniti konkurentnom kroz isključivanje nerada iz rada, jer smo jedna od rijetkih zemlja u kojoj se pauze plaćaju. Zakonom imamo regulisanu 40-časovnu radnu sedmicu, od koje se dva i po sata ne radi, što je, kada se preračuna, 6,7 odsto", rekao je Đurić, koji kaže da pauze na godišnjem nivou koštaju 180 miliona KM.

"Postoji veliki broj prazničnih dana, te jedan dan praznika u neto iznosu prema prosječnoj plati košta 10,3 miliona KM", rekao je Đurić te dodao da se privredna zajednica zalaže da Poreska uprava RS javno objavi spisak poreskih neplatiša, kao i da se prikaže prosjek plata u pojedinim privrednim subjektima.

Ključ rješenja u ŽRS na relaciji Uprava - Sindikat

Željka Cvijanović, premijer RS, rekla je da je ključ rješavanja problema "Željeznica RS" u održavanju sastanka predstavnika Sindikata i Uprave, na razuman i odgovoran način, zbog najave predstavnika šest sindikata ŽRS da će 1. oktobra održati polučasovni štrajk upozorenja.

Pojasnila je da bi radnici trebalo da budu upoznati o onom šta se dešava u njihovom preduzeću, te pozvala rukovodstvo ŽRS da ima strpljenja i da razgovara s radnicima i dodala da će se potruditi da nađe vremena da razgovara sa Sindikatom.

Generalni direktor ŽRS Dragan Savanović najavio je da će Uprava ovog preduzeća 2. oktobra održati sastanak s predstavnicima Sindikata.

"Nadam se da ćemo u utorak razjasniti sve u dobroj namjeri, ako je ima, a ima je Uprava", rekao je Savanović.

Biznis.ba / NN