BiH

Višemilionski projekt za kargo saobraćaj na tuzlanskom aerodromu

Autor: Biznis.ba
Višemilionski projekt za kargo saobraćaj na tuzlanskom aerodromu
Sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za pola ove godine prevezeno je 372.000 putnika, a cilj je da do kraja 2018. broj poraste na 570.000 putnika, uz moguće povećanje ovog plana za 20 posto.

U toku su i radovi na izgradnji novog putničkog terminala čiji se završetak očekuje do kraja septembra, a planovi o razvoju kargo saobraćaja prisutni su već duže vrijeme.

Upravo taj segment posebno je interesirao predstavnike Kineske državne građevinske korporacije koji su mamac za investiciju prepoznali još na prošlosedmičnom sastanku u Vladi Tuzlanskog kantona (TK).

- Danas smo prezentirali aerodrom i planove, a i oni su predstavili svoju kompaniju. Zainteresirani su za građevinske radove, a to je kargo centar, klaonice i farme. Projekt bi koštao 500 miliona američkih dolara, pola cifre bi otišlo na građevinske radove - kazao je ministar za saobraćaj, trgovinu i turizam TK-a Mirsad Gluhić.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović je kazao da su gostima prezentirali projekt izvoza halal svježeg mesa na područe Turske i Bliskog istoka.

- Iskazali smo sve potrebe i oni su pokazali interesovanje što se tiče izgradnje farme i klaonice u okolini aerodroma gdje bi se uzgajala stoka i klala, da bi bili u poziciji da izvozimo to meso - rekao je Karasalihović.

Navodi da bi svježe zaklano meso bilo moguće u roku od pet sati dopremiti u bilo koji dio Evrope i Bliskog istoka.

Kineska delegacija ponudila je ovom prilikom domaćinima i otvaranje linije prema Kini.

- Naš je cilj da povežemo ovaj grad s drugim destinacijama u svijetu. Mi smo danas vidjeli da se širi broj putnika i zainteresirani smo da povežemo ovo mjesto s drugim avio kompanijama - istakao je marketing menadžer ''China state construction energ.corp.LTD'' Zuo Bin.

Kada je riječ o građevinskim radovima, s kineskim predstavnicima je dogovoreno da se u narednom periodu uđe u još intenzivnije razgovore.

U sve ovo će biti uključene Vlada Federacije BiH, Vlada TK-a i Kantonalna skupština.

https://www.youtube.com/watch?v=D9fDk0t6fgc

Biznis.ba / FENA