BiH

Višković - Miler: Finansijska podrška Svjetske banke za reformu zdravstva u RS-u

Autor: Biznis.ba
Višković - Miler: Finansijska podrška Svjetske banke za reformu zdravstva u RS-u

Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković naglasio je danas da su ključni prioriteti Vlade RS-a u narednom periodu reforma zdravstvenog sektora i javnih preduzeća te da od Svjetske banke očekuje dodatni angažman i po pitanju tehničke pomoći i finansijske podrške.

-Reforma Investiciono-razvojne banke (IRB) RS, kao komponenta Projekta bankarskog sektora je također u vrhu Vladinih prioriteta i očekuje se da u prvoj polovini godine radna grupa Vlade i misija Svjetske banke predlože najbolje rješenje – saopćeno je nakon razgovora u Sarajevu Viškovića sa Sirilom Milerom, potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju i Emanuelom Salinasom, direktorom za BiH i Crnu Goru u regionu Evrope i Centralne Azije.

Miler je izrazio punu spremnost da zajednički s Vladom rade na zacrtanim reformskim pravcima, ističući da se oni u potpunosti uklapaju u Strategiju partnerstva Svjetske banke sa BiH, koja se zasniva na tri oblasti, i to: povećanje efikasnosti javnog sektora, kreiranje uslova za ubrzanje rasta privatnog sektora, te izgradnja otpornosti na prirodne katastrofe.

Na sastanku je zajednički konstatovano da su postignuti značajni rezultati u svim reformskim oblastima, pri čemu su istakli kao pozitivne primjere Hitni projekat oporavka od poplava, te projekte energetske efikasnosti i podrške zapošljavanju.

Ocijenjeno je da je Projekat restrukturiranja Željeznica jedan od najuspješnijih projekata Svjetske banke restrukturiranja javnih preduzeća i da može da posluži kao odličan primjer za restrukturiranje i drugih javnih preduzeća, saopćeno je iz Vlade RS-a.

Biznis.ba / FENA