BiH

Višković: Tužbu protiv FBiH podnijet ćemo sudovima u RS-u

Autor: Biznis.ba
Višković: Tužbu protiv FBiH podnijet ćemo sudovima u RS-u
Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je danas da će sigurno biti podnesena tužba protiv Federacije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zbog, kako tvrdi, štete koju trpi taj bh.entitet neraspodjelom sredstava od PDV-a.

- Tužba je spremna i sigurno će biti podnesena – rekao je Višković novinarima u Srpcu i dodao da na tom pitanju intenzivno radi Pravobranilaštvo RS.

Naveo je i da je u petak imao sastanak s pravobraniocem RS te da ostaje da se vidi kojem sudu će RS podnijeti tužbu te da će to vjerovatno biti pravosudne institucije u tom bh.entitetu.

- S onim u Federaciji BiH do sada nisu bila dobra iskustva – ustvrdio je entitetski premijer.

Tvrdi da je trenutno u RS-u najveća stopa zaposlenosti od 1992. godine te da je Vlada RS zadovoljna provođenjem Akcionog plana za zapošljavanje i da ne zna zašto poslodavci ne bi bili zadovoljni kada dobijaju radnika za kojeg je Vlada platila poreze i doprinose u narednih godinu dana.

- Razmišljamo da ovu mjeru povisimo i na dvije godine – kazao je Višković.

On je danas posjetio opštinu Srbac i razgovarao s opštinskim načelnikom Mlađanom Dragosavljevićem o posljedicama šteta od olujnog nevremena koje je u nedjelju, 7. jula, zahvatilo tu lokalnu zajednicu.

Obišao je i osnovnu školu u Srpcu čiji je krov oštećem tokom olujnog nevremena.

Najavio je da će Vlada RS pružiti finansijsku pomoć Srpcu ali i svim općinama u tom entitetu  zahvaćenim nevremenom, a tačan iznos sredstava bit će poznat nakon što nadležne komisije završe procjenu šteta u svakoj od lokalnih zajednica.

Višković je rekao da će Vlada preko Fonda solidarnosti pomoći sanaciju šteta u domaćinstvima i objektima od javnog značaja dok će resorno ministarstvo u saradnji s općinskim komisijama biti zaduženo za procjenu i sanaciju šteta u poljoprivredi.

- Prioritet u ovom trenutku su ljudi koji su ostali bez krova nad glavom kao i neki javni objekti, kao što je slučaj u Srpcu s Domom zdravlja, Vatrogasnim domom i školama kojima je oštećen krov. Velika je šteta i na usjevima, prije svega na plastenicima koji su potpuno uništeni i morat ćemo naći način da pomognemo i tim ljudima, iako se sve štete u stopostotonom iznosu ne mogu nadoknaditi - rekao je Višković.

Načelnik Opštine Srbac Mlađan Dragosavljević rekao je da je oko hiljadu domaćinstava i drugih objekata pretrpjelo manju ili veću štetu i dodao da je još uvijek na snazi vanredna situacija koja je proglašena 7. jula.

- Još uvijek je jedna trećina općine bez struje, a oko 400 domaćinstava i dalje nema vodu. Očekujemo potpunu normalizaciju vodosnabdjevanja u toku sutrašnjeg dana a radovi na sanaciji elektro-mreže potrajaće još nekoliko dana. Do sutra će se osposobiti svi dalekovodi a zatim kreće sanacija niskonaponske mreže - rekao je Dragosavljević.

Biznis.ba / FENA