BiH

Vlada BPK Goražde uputila u skupštinsku proceduru Nacrt budžeta za 2024. godinu

Autor: Biznis.ba
Vlada BPK Goražde uputila u skupštinsku proceduru Nacrt budžeta za 2024. godinu

Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj vanrednoj sjednici utvrdila je i u skupštinsku proceduru uputila Nacrt budžeta BPK Goražde za 2024. godinu. Utvrđen je takođe i Skupštini na razmatranje upućen i Nacrt zakona o izvršenju budžeta za narednu godinu.

Nacrt budžeta za 2024. utvrđen je u iznosu od 64.587.238KM što je 12 posto više u odnosu na Budžet za 2023. godinu.

Prema procjenama Ministarstva za finansije, realno ostvarivi prihodi bez planiranih grant sredstava iz budžeta Federacije BiH u budžet BPK za 2024. iznose 49.587.238 što je mnogo manje u odnosu na zahtjeve budžetskih korisnika koji se prema projekcijama kreću u iznosu od 69.782.182KM.

Razlog povećanja prihoda u odnosu na tekući budžet, prvenstveno se ogleda u povećanju prihoda kroz projekcije prihoda od Federalnog ministarstva finansija, kao i u planiranju većeg iznosa grant sredstava s nivoa Federacije BiH.

Nacrtom zakona o izvršenju budžeta BPK Goražde definisana je dinamika izvršavanja budžeta, po osnovu mjesečnih planova, alokacije raspoloživih budžetskih sredstava te obaveze budžetskih korisnika za pripremu i podnošenje prijedloga operativnih budžeta u skladu s Instrukcijom Ministarstva za finansije.

Također, ovim propisom definisani su i prioriteti plaćanja, prava i obaveze korisnika budžetskih sredstava te osnovica za obračun plaća budžetskih korisnika usaglašena s reprezentativnim sindikatima, prenosi FENA.

(Biznis.ba)