BiH

Vlada FBiH: 490.000 KM za povećanje energetske učinkovitosti

Autor: Biznis.ba
Vlada FBiH: 490.000 KM za povećanje energetske učinkovitosti

Vlada Federacije BiH donijela je u četvrtak na sjednici u Mostaru dvije odluke o prijenosu nabavljenih sredstava krajnjim korisnicima u okviru projekata "Povećanje ulaganja u javne objekte s niskom emisijom ugljika u BiH 2018-2026.2 u ukupnom iznosu od 202.323,01 marku uključujući PDV, te "Energetska efikasnost u BiH - dodatno financiranje" u ukupnom iznosu od 286.762,15 maraka s PDV-om.

Sredstva su namijenjena za građevinske radove na objektima javnog sektora iz oblasti obrazovanja, zdravstva i javne uprave u Federaciji BiH, a u skladu s reformskim opredjeljenjima povećanja energetske učinkovitosti, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

U obrazloženju prve Odluke navedeno je da je u Osnovnoj školi Drvar u Drvaru i Srednjoj školi Prozor u Prozor-Rami izvršena modernizacija kotlovnica, čime je osiguran bolji sustav grijanja i smanjena emisija štetnih plinova (CO2).

Druga Odluka odnose se na instalaciju opreme za mjerenje potrošnje toplinske energije, te vanjskih i unutarnjih senzora temperature i vlažnosti u 39 objekata širom Federacije BiH, među kojima je 26 javnih obrazovnih ustanova, devet zdravstvenih ustanova, te Federalno ministarstvo pravde i Policijska akademija Sarajevo.

Projekti se realiziraju u okviru Općeg sporazuma o pomoći između BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), te Sporazuma o financiranju s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).

Federalno ministarstvo prostornog uređenja zaduženo je da s krajnjim korisnicima sačini ugovor, u skladu s instrukcijom, kojom se utvrđuje metodologija za prenos nabavljenih stalnih sredstava i izvršenih radova krajnjim korisnicima i podnošenje završnog izvješća o završetku projekta, stoji u priopćenju.

Biznis.ba / FENA