BiH

Vlada FBiH prihvatila informaciju o stanju u prehrambenoj industriji u 2017.

Autor: Biznis.ba
Vlada FBiH prihvatila informaciju o stanju u prehrambenoj industriji u 2017.

Federalna vlada prihvatila je informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju u prehrambenoj industriji u Federaciji BiH u 2017. godini s pregledom uvoza i izvoza prehrambenih proizvoda u i iz FBiH.

U informaciji je navedeno da su kapaciteti prehrambenih pogona u FBiH u 2017. godini približno slični kapacitetima prethodnih godina. Jedina vidljiva promjena je u mlinskoj industriji, gdje je nekoliko mlinova srednjeg kapaciteta prestalo s radom i u preradi voća i povrća, voćnih sokova i bezalkoholnog pića, jer je „Hepok“ d.d. Mostar svoju opremu za preradu voća i povrća, proizvodnju sokova i bezalkoholnih pića prebacio u novi pogon u Brčkom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Za 2017. godinu u odnosu na 2016. godinu karakteristično je da je povećana proizvodnja piva, vode, bezalkoholnih pića, keksa i vafla, i mesa, a da je proizvodnja prerađevina od voća i povrća i cigareta smanjena.

Bez obzira na povećanje i smanjenje proizvodnje u 2017. u odnosu na 2016. godinu, iskorištenost kapaciteta u pojedinim granama prehrambene industrije i dalje je niskog stepena, navedeno je u ovoj informaciji.

IZMJENA ODLUKE O NAMJENSKOM UTROŠKU SREDSTAVA PRIKUPLJENIH PO OSNOVU TAKSE ZA USPOSTAVU REZERVI NAFTNIH DERIVATA

Federalna vlada izmijenila je Odluku o načinu namjenskog utroška sredstava ostvarenih po osnovu takse za uspostavu rezervi naftnih derivata za period 2014.-2018. godina.

Izmjenom je previđeno da prikupljena sredstva po osnovu takse za uspostavu rezervi naftnih derivata u 2018. godini budu utrošena u skladu s planom namjenskog utroška takse za ovu godinu.

Time se ovaj iznos usklađuje s Budžetom Federacije BiH u kojem je planiran iznos od 10.500.000 maraka, a prema tome i namjenski utrošak sredstava za ovu godinu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Biznis.ba / FENA