BiH

Vlada USK s 300. 000 maraka podržala mlade poljoprivrednike

Autor: Biznis.ba
Vlada USK s 300. 000 maraka podržala mlade poljoprivrednike

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) finalizirala je Program subvencija za poticanje razvoja poljoprivredne proizvodnje u 2019. godini, start - up paket, namijenjen osobama do 40 godina.

 Potpisani su ugovori s nosiocima 23 projekta, koji će biti podržanim ukupnim iznosom od 300. 000 KM.

"Sredstva su namijenjena razvoju ruralnih područja, a ovo je prvi put da Kantonalna vlada na ovakav način podstiče mlade u njihovoj namjeri da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Riječ je o posebnim sredstvima za poticaje, koja su bazirana prema dostavljenim projektima. Tako našim mladim poljoprivrednicima pomažemo u nabavci sjemena, mašina, priključaka, te nastavku obrade poljoprivrednih zemljišta", rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Sulejman Kulenović.

Jedan od uslova u ovom javnom pozivu za poslovne ideje za razvoj poljoprivredne proizvodnje na području USK, bio je da aplikanti ne budu stariji od 40 godina i da su nezaposleni.

"Mi smo aplicirali zbog nabavke minusne hladnjače, odnosno minusne komore. Ona nam je neophodna kao bolji i efikasniji rezervoar za skladištenje svježe borovnice. Moja porodica se jedina na području USK bavi borovnicom, a zahvaljujući ovom projektu moći ćemo duži vremenski period imati svježu borovnicu", istakao je Elmin Sušić iz Bihaća.

Vlada USK je i u Prijedlogu budžeta za 2020. godinu predvidjela povećanje iznosa  sredstava za razvoj poljoprivrede,  kako bi omogućila nesmetanu realizaciju ovakvih i sličnih projekata.

(FENA)